Umetniški vodja Mini teatra Ivica Buljan je ponosen, da bodo v prihodnji sezoni znova sodelovali z angažiranimi umetniki, s katerimi so se po njegovih besedah našli po solidarni in odgovorni liniji, Mini teater pa vse bolj postaja prostor dialoga in odpiranja vprašanj. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Umetniški vodja Mini teatra Ivica Buljan je ponosen, da bodo v prihodnji sezoni znova sodelovali z angažiranimi umetniki, s katerimi so se po njegovih besedah našli po solidarni in odgovorni liniji, Mini teater pa vse bolj postaja prostor dialoga in odpiranja vprašanj. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Marc Chagall
Slikar Marc Chagall bo v ospredju predstave Moje življenje v režiji Ivana Peternelja. Foto: EPA
Križevniška ulica
Buljan je poudaril, da se je gledališče na Križevniški z leti iz malega pribežališča za drugače razmišljujoče razvilo v platformo za umetnike, ki preizprašujejo današnji čas in družbo. Foto: Janina Žagar
Mini teater, predstavitev sezone
Ker od občine in ministrstva ne prejmejo dovolj denarja, da bi krili strošle produkcije, nastaja vseh pet predstav v koprodukcijah. Foto: Mini teater

Po Buljanovih besedah se je gledališče na Križevniški z leti iz malega pribežališča za drugače razmišljujoče razvilo v platformo za umetnike, ki preizprašujejo današnji čas in družbo.

Podoba konca sveta
Sezono bodo odprli s premiero predstave Tiest, ki jo po besedilu Seneke in v dramaturgiji Svetlane Slapšak režira Buljan. Režiser se sprašuje, kako na odrih zanemarjena rimska tragedija deluje danes. Po besedah Slapšakove je besedilo zelo krvava in nasilna tragedija, ki med drugim v ospredje postavlja teme, kot sta incest in kanibalizem. Gre za elitistično podobo konca sveta z elementi utopije, ki hkrati preizprašuje, kakšna bi lahko bila družba. Po drugi strani pa po njenih besedah besedilo odraža trenutek, ko se intelektualec sooča s popolno nemočjo, da lahko v družbi kaj spremeni. Na oder bodo stopili Benjamin Krnetič, Marko Mandić, Milena Zupančič in Robert Waltl. Pri predstavi Tiest bo prevajalka Jera Ivanc, scenograf in oblikovalec prostora Mark Požlep, kostumografinja Ana Savić Gecan, koprodukcija Mini teater, Novo kazalište Zagreb, Zadar snova, Silba Environment Art.

Avdićev Mefisto
Damir Avdić pripravlja avtorski projekt Mefisto, v katerem bo nastopil z Gregorjem Zorcem. Njegov Mefisto je prijeten fant, ki se mu na določeni točki "strže", kot to ubesedi Avdić, tako da začne razgrajati po mestu, nato pa mu nenadoma zraste rog. Če bo Bog dober, mu morda do konca predstave zraste še drugi, ki bo v predstavo vključil tudi "po Mefistovsko plesno glasbo".

Bankrot po Böllu in Varufakisu
Primož Ekart bo na oder postavil Klovnove poglede, v katerih skuša združiti nezdružljivo. Heinricha Bölla bo namreč prepletel z idejami, ki se pojavljajo v knjigi Janisa Varufakisa Globalni minotaver. Obe deli povezuje skupna tema bankrota - na eni strani osebni bankrot klovna, na drugi pa celotne regije. V ospredje bo Ekart vendarle postavil Böllovo delo in klovnovski pogled. V predstavi bo nastopil Nik Škrlec.

Ivan Peternelj se podaja v življenje slikarja Marca Chagalla. Oprt na umetnikovo avtobiografijo Moje življenje bo osvetlil zgodbo enega največjih umetnikov 20. stoletja, ki kljub številnim preizkušnjam ni izgubil upanja. Chagallovo življenje bodo poustvarili Blaž Šef, umetnica Aphra Tesla, pesnica Gaja Naja in Ravil Sultanov.

Mare Bulc o selitvah
Peta premiera sezone 2016/2017 bo predstava Obljubljena dežela v režiji Mareta Bulca. Koproducentka predstave iz zavoda Maska Tina Dobnik je povedala, da bo Bulc v novi predstavi nadaljeval temo selitev, ki jo je načel v Gremo vsi!. V sodelovanju z igralkama Tjašo Ferme in Mirel Knez se bo tokrat ukvarjal z vprašanjem begunstva in iskanjem obljubljene dežele. Med drugim bodo ustvarjalci skušali odgovoriti na vprašanje, zakaj za Slovence, ki so se odselili v tujino, rečemo, da so se rešili, ne pa da so agresorji tuje kulture?

Za razmislek o begunstvu
Predstave za otroke in mladino bodo navezali na aktualno tematiko begunstva, tri nove premiere pa bo režiral Robert Waltl. Uprizoritev Vsi tukaj, vsi skupaj nastaja po slikanici Anje Tuckermann z ilustracijami Tine Schulz, navdihnila pa ga je tudi slikanica Kako se je pogumni očka nehal bati tujcev Rafika Schamija z ilustracijami Oleja Könneckeja. Marca bo na vrsti še predstava Nathanovi otroci po besedilu Ulricha Huba.

Po Waltlovih besedah vse predstave nastajajo z minimalnimi sredstvi, saj od občine in ministrstva za kulturo ne prejmejo dovolj denarja, da bi krili produkcije. Posledica tega je, da vse postdramske predstave nove sezone nastajajo v koprodukcijah, za kritje stroškov pa je med drugim zelo pomembna njihova gledanost.

Ljubica Čehovin – Suna pa je avtorica, ki bo poskusila prenoviti in nekoliko osvežiti likovno podobo nove sezone in gledališča.