Utrinek s podelitve v Mestnem muzeju Ljubljana. Foto: Zveza kulturnih društev Ljubljana
Utrinek s podelitve v Mestnem muzeju Ljubljana. Foto: Zveza kulturnih društev Ljubljana

Zlato priznanje sta prejeli pevska skupina Ingenium Ensemble ob 10-letnici delovanja za vrhunsko izvajanje zborovske glasbe tako doma kot v tujini in pevska skupina Cintare ob 15-letnici delovanja za izjemen prispevek na področju ohranjanja ljudskega izročila in posebne predstavitve ljudske umetnosti.

Srebrno priznanje so prejeli Klemen Bojanovič za izjemen prispevek v folklorni dejavnosti, Urša Rupnik za izjemen prispevek na področju sodobnega plesa in Danijel Šmon za 50 let dejavnega in predanega dela na področju gledališke dejavnosti.

Foto: Zveza kulturnih društev Ljubljana
Foto: Zveza kulturnih društev Ljubljana

Bronasti priznanji sta šli v roke Matjaža Ponikvarja za izjemen organizacijski in strokovni prispevek na področju folklorne dejavnosti in Emi Soleva Vardjan za izjemen prispevek za dolgoletno organizacijsko in ustvarjalno delo v MKD-ju Makedonija ter aktivno povezovanje v Sloveniji živečih Makedoncev.

Častno priznanje je prejel Lovro Sodja, akademski flavtist, publicist, kritik, fotograf, kulturni organizator in od leta 2011 tudi predsednik Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva, za izjemen prispevek na področju medkulturnih izmenjav in krepitev vezi med Slovenijo in sosednjo Avstrijo ter dolgoletno organizacijsko in ustvarjalno delo v okviru vsakoletnih Koroških kulturnih dni v Ljubljani.

Častni nagrajenec z ženo. Foto: Zveza kulturnih društev Ljubljana
Častni nagrajenec z ženo. Foto: Zveza kulturnih društev Ljubljana

Kot so zapisali v utemeljitvi priznanja, je bil v svojem bogatem ustvarjalnem in poustvarjalnem kulturnem življenju tudi baletnik, operni pevec, član različnih folklornih skupin in pevskih zborov, učitelj kljunaste in prečne flavte v Ljubljani in Celovcu, kjer je bil tudi pedagoški vodja slovenske Glasbene šole na Koroškem, pa predsednik številnih glasbeno-pedagoških društev. Kot akreditirani novinar je veliko pisal in še piše v koroške časopise, mnogo člankov pa je bilo objavljenih tudi v Sloveniji, in to predvsem o kulturi. Je tudi avtor treh obsežnih knjig.

Za njegovo delovanje in zasluge med Republiko Avstrijo in Republiko Slovenijo na področju kulture mu je Republika Avstrija leta 2005 podelila odlikovanje ‒ Avstrijski častni križ za znanost in umetnost.

V okviru Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva Sodja s svojimi sodelavci vsako pomlad pripravlja Avstrijsko-koroške kulturne dneve. Tako bodo imeli v Ljubljani že 17. ponovitev tega kulturnega dogodka s štirimi prireditvami, in sicer od 28. marca do 11. aprila.