Kozlovičevo so si gledalci zapomnili predvsem po vlogi mame v Kavčičevi Sreči na vrvici. Foto: www.napovednik.com
Kozlovičevo so si gledalci zapomnili predvsem po vlogi mame v Kavčičevi Sreči na vrvici. Foto: www.napovednik.com
Igralka v predstavi Kjer se ljubezen izliva v sinje nebo.

Lidija Kozlovič se je rodila 8. oktobra 1938 v istrskem Momjanu. Po diplomi na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je bila med letoma 1965 in 1993 članica Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu, igrala je tudi v tržaškem gledališču Teatro Stabile in gostovala drugje po Italiji. Njen repertoar je zaobjemal številne vloge, od mladostnic pa do zrelih ženskih oseb.

Tako je Kozlovičeva poustvarila Lojzko, Heleno in Mileno v Cankarjevih delih Hlapci, Za narodov blagor in Lepa Vida, bila je Irina in Šarlota v dramah Tri sestre in Češnjev vrt Čehova, Jelisava v Župančičevi Veroniki Deseniški, Vera v Hoffmanstahlovem Sleherniku in Jokasta v Sofoklejevem Kralju Ojdipu.

Za svoje delo je prejela številne nagrade
Leta 1971 je za vlogo Anne v Brechtovih Bobnih v noči prejela Borštnikovo nagrado, leta 1982 pa so ji za igralske stvaritve v SSG podelili nagrado Prešernovega sklada. Na deskah SSG je zadnjič stala v gledališkem konsu Srečko; Kjer se ljubezen izliva v sinje nebo, ki jo je v sezoni 2003/04 režiral Marko Sosič.

Slovensko občinstvo si je odlično igralko zapomnilo predvsem po njenih nastopih v filmih. Poleg Sreče na vrvici je nastopila še v filmih Ko zorijo jagode in Kavarna Astoria.

Žalna seja za umrlo igralko bo potekala v Veliki dvorani Slovenskega stalnega gledališča v Trstu v petek, 5. junija ob 19.uri, pridružili pa se bosta tudi gledališči La Contrada-Teatro stabile di Trieste in Il Rossetti-Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia.

B. T.

Spodaj si lahko ogledate kratek izsek iz filma Sreča na vrvici.