Ilirske province niso bile le najbolj 'oglaševana' tema v slovenskih muzejih v lanskem letu, ampak tudi strokovno najbolje obdelana. Foto: MMC RTV SLO/ A. J.
Ilirske province niso bile le najbolj 'oglaševana' tema v slovenskih muzejih v lanskem letu, ampak tudi strokovno najbolje obdelana. Foto: MMC RTV SLO/ A. J.
Nicollo Bambini: Juda in Tamara na poti v Timno, 1700–1710
Umetnine iz Prekmurje so projekt, kateremu je Janez Balažic posvetil več kot dve desetletji. Foto: Narodna galerija Ljubljana
Podelitev Valvasorjevih priznanj

Valvasorjeva priznanja za leto 2009, ki jih podeljuje strokovna komisija Slovenskega muzejskega društva, prejmejo Janez Balažic, avtor razstave Umetnine iz Prekmurja - od romanike do modernizma v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota, Irena Žmuc, avtorica razstave Napoleon rezhe Iliria vstan! v Mestnem muzeju Ljubljana, in Jože Podpečnik, avtor razstave Pod napoleonovim orlom v Narodnem muzeju Slovenije.
Komisija za Valvasorjevo nagrado, ki so jo sestavljali Tanja Roženbergar Šega (predsednica), Verena Vidrih Perko, Metka Simončič, Darko Knez, Nadja Terčon, Inga Brezigar, Janez Balažic (članstvo Balažica se je zaradi nominacije razstave, katere avtor je bil, za Valvasorjevo priznanje zamrznilo), letos ni podelila nagrade za življenjsko delo, podelila pa je dve častni nagradi. Časopisna hiša Delo je nagrado prejela kot donatorka fotografskega fonda Muzeju novejše zgodovine Slovenija, častno priznanje pa so prejeli demonstratorji-obrtniki na Ulici obrtnikov v Muzeju novejše zgodovine Celje ob 10. obletnici oživljanja te muzejske 'ulice'. Kot nam je povedal predsednik Slovenskega muzejskega društva Andrej Smrekar, je posebej Delova donacija izjemnega pomena, saj ponuja vpogled v zgodovino, ki ga sicer v muzejih ne najdemo.
Kratke obrazložitve podelitve strokovnih priznanj
Projekt dr. Janeza Balažica je enovit, odlikujejo ga strokovnost, preglednost, vsebinska zaokroženost, enkratnost in dobra odmevnost, zato po mnenju komisije sodi med presežke lanskih muzejskih razstav in mu SMD podeljuje Valvasorjevo priznanje za leto 2009.
Projekt je bil celosten, odlikujejo ga interdisicplinaren pristop, aktualnost izbrane vsebine, njena mednarodna kontekstualizacija ter mednarodno sodelovanje s kulturnimi, univerzitetnimi in raziskovalnimi ustanovami, zato si zasluži častno mesto v muzejski stroki, njena avtorica mag. Irena Žmuc pa Valvasorjevo priznanje, ki ji ga za leto 2009 podeljuje SMD.
Jože Podpečnik je skupaj s sodelavci z razstavo »Pod Napoleonovim orlom. 200 let ustanovitve Ilirskih provinc« na novo ovrednotil čas in pomen francoskega obdobja, ki je bil pomemben za razvoj slovenske narodne identitete. Razstavni projekt kot celota predstavlja kvalitativen znanstveni in muzejski presežek in prinaša nove pridobitve ter spoznanja. Uspešen interdisciplinarni projekt si zasluži nadaljevanje v smeri stalne muzejske postavitve. Avtorju razstave in vodji projekta mag. Jožetu Podpečniku pa SMD podeljuje Valvasorjevo priznanje za leto 2009.

Podelitev Valvasorjevih priznanj