Državno proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku bosta vodila Maja Moll in Igor Velše. Foto: MMC RTV SLO
Državno proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku bosta vodila Maja Moll in Igor Velše. Foto: MMC RTV SLO

Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, bo letošnja slovesnost izpostavila lavreate, ki so s svojim delom zaznamovali naš čas in v njem ustvarili prepoznavne umetniške presežke. Na slovesnosti, ki jo bosta vodila radijska voditelja Maja Moll in Igor Velše, bodo med drugimi nastopili igralka Silva Čušin, ki bo intepretirala Zdravljico, Simfonični orkester RTV Slovenija in Slovenski tolkalni projekt (SToP) pod vodstvom dirigenta En Šaa. Na slovesnosti bodo podelili Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada.

Pod glasbeni program večera se je podpisal skladatelj Lojze Lebič. Zbrane v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo nagovoril tudi predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Janez Bogataj.

Oglejte si prenos
Proslavo bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na 1. programu TV Slovenija, 1. programu Radia Slovenija, 3. programu Radia Slovenije in na MMC-jevi spletni strani.

Še pred samo slovesnostjo, ko bodo znani nagrajenci, je veliko prahu dvignila odločitev upravnega odbora Prešernovega sklada, da podeli nagrado kandidatu, ki ga strokovna komisija ni uvrstila v končni izbor, in sicer Jožetu Možini za dokumentarni film Pedro Opeka, dober prijatelj. Člani strokovne komisije za scensko umetnost s prvopodpisano in predsednico komisije Natašo Barbaro Gračner so zaradi odločitve upravnega odbora podali odstopno izjavo.