Prvo sito pri izbiri kandidata na nacionalni ravni bo oktobra ali novembra, dokončno odločitev pa bo konec naslednjega leta sprejela mednarodna komisija v Bruslju. Foto: BoBo
Prvo sito pri izbiri kandidata na nacionalni ravni bo oktobra ali novembra, dokončno odločitev pa bo konec naslednjega leta sprejela mednarodna komisija v Bruslju. Foto: BoBo
Sorodna novica Odhod nezadovoljnih nosilcev lendavskega projekta EPK, nova ekipa še ni sestavljena

Projekt sta županom občin Spodnjega Podravja na današnjem izrednem kolegiju, prvem v novem mandatu, predstavila ptujski književnik Aleš Šteger in Mitja Čander, ki je bil tudi programski vodja Maribor EPK 2012. Tako Šteger kot Čander, ki sta bila do nedavnega vpeta v lendavsko kandidaturo, a sta se po lokalnih volitvah z novim vodstvom občine razšla, sta vse župane ptujskega območja danes pozvala k sodelovanju.

EPK kot priložnost za celotno regijo
"Evropska prestolnica kulture ne pomeni samo veliko dela in porabljenega časa, pač pa je tudi izjemna priložnost, ne le za mesta, ki so sicer vselej uradno navedena v imenu, pač pa za celotno regijo, ki mesto spremlja. V zadnjih 15 letih praviloma naziv pripada mestom skupaj z nekim širšim območjem," je županom povedal Šteger.

Ob tem je poudaril, da bo prvo sito pri izbiri kandidata na nacionalni ravni oktobra ali novembra, dokončno pa bodo o nosilcu naziva odločali konec naslednjega leta, ko bo o tem odločala mednarodna komisija v Bruslju. Čeprav časa ni ravno veliko, ga je ravno dovolj, da ne bo možnosti za kakršne koli pomisleke ali spore, meni Šteger.

EPK postane neki dežnik, pod katerim se lahko razrešijo nekatere zgodbe.

Mitja Čander

Precej priljubljena evropska zgodba
Čeprav meni, da bitka za naziv ne bo enostavna, je Šteger prepričan, da ima ravno Ptuj najboljše možnosti, saj ima kot partnersko mesto iz leta 2012 zelo pozitivno izkušnjo, ob tem pa je poleg Lendave, kjer je trenutno usoda kandidature še zelo nejasna, edini kandidat, ki prihaja iz vzhodne kohezijske regije.

Kot je dodal Čander, je EPK precej priljubljena zgodba v Evropi, h kandidaturi pa se velikokrat prijavijo prav manjša mesta s svojim regijskim okoljem, ki tako skušajo doseči več različnih ciljev, ki bi jih sicer težje.

Ptujska županja Nuška Gajšek upa, da jim bo uspelo in da bodo s sodelovanjem vsi imeli nekaj od tega. Foto: Televizija Slovenija
Ptujska županja Nuška Gajšek upa, da jim bo uspelo in da bodo s sodelovanjem vsi imeli nekaj od tega. Foto: Televizija Slovenija

S pametnim načrtovanjem je namreč po njegovih besedah mogoče v okolje pritegniti znatna evropska sredstva, ki bi jih drugače bilo težje ali celo nemogoče prejeti. Po Čandrovih besedah je prav zdajšnje obdobje v tej zvezi idealno, saj bi se sočasno z načrtovanjem naslednje finančne perspektive dalo načrtovati tudi kandidaturo in bo mogoče v okviru EPK-ja izpeljati marsikateri projekt.

Župani brez pripomb glede projekta
Ptujska županja Nuška Gajšek upa, da jim bo uspelo in da bodo s sodelovanjem vsi imeli nekaj od tega. Korakov do tja je še precej in delo bo težko, se zaveda Gajškova, vendar glede na to, da za projektom stoji izkušena ekipa in da Ptuj ima potencial za kaj takega, verjame, da so lahko pri kandidaturi uspešni. Na splošno pa prisotni župani niso imeli pripomb glede predstavljenega projekta.