Sezamova ulica ima svoje ime v več kot 140 državah po vsem svetu. Angleško Sesame Street poznajo v Franciji kot Rue Sesame, v Nemčiji kot Sesamstrasse, Jalan Sesama je v Indoneziji in Takalani Sesame v Južnoafriški republiki. Foto: Reuters
Sezamova ulica ima svoje ime v več kot 140 državah po vsem svetu. Angleško Sesame Street poznajo v Franciji kot Rue Sesame, v Nemčiji kot Sesamstrasse, Jalan Sesama je v Indoneziji in Takalani Sesame v Južnoafriški republiki. Foto: Reuters
Srzamova ulica
V tednu, ko praznuje 40 let, je Sezamova ulica dobila svoj znak v središču New Yorka. Foto: Reuters
Srzamova ulica
Junakom Sezamove ulice je ob rojstnem dnevu voščila tudi prva dama Michelle Obama. Foto: EPA

Ameriškim otrokom so se pisani junak Sezamove ulice, ko so dokazovali, da televizija ne pomeni le nesmiselnega zapravljanja časa, ampak lahko z njo tudi bogatimo znanje, prvič predstavili 10. novembra leta 1969. Serija se je na malih zaslonih ohranila štiri desetletja, sloves ulice pa se je širil iz ene države v drugo.

"Danes se zdi nenavadno, da se je pred 40 leti zdelo poučevanje otrok prek televizije 'radikalno' dejanje," razmišlja ob jubileju soustanoviteljica oddaje Joan Ganz Cooney. Oddajo so si takrat zamislili kot pomoč revnejšim otrokom, ki niso imeli enakih možnosti za šolanje, da vstopijo v šolo z enakim znanjem kot tisti iz premožnejših družin. Začelo se je z učenjem črk in številk, pozneje pa so učili tudi tolerance, razumevanja, pa tudi najrazličnejših veščin.

Med predvajanjem prve sezone Sezamove ulice je izobraževalni in raziskovalni center naredil raziskavo, ki je pokazala, da so se spoznavne sposobnosti njenih gledalcev povečale za 62 odstotkov oziroma, da so otroci, ki so pogosto spremljali serijo, v 62 odstotkih pravilneje prepoznali pravokotnik od manj rednih gledalcev.

Značaji, ki jih dobro poznamo
Ključno vlogo v vseh teh letih so igrale lutke, znane kot Muppets, v katerih je Jim Henson združil marionete in običajne lutke. "Vsaka izmed lutk ima neko značajsko lastnost, ki je lastna nam vsem, in ravno zato so tako priljubljene," je prepričana Sonia Manzano, ki igra Mario.

Soustvarjalci Sezamove ulice so prepričani, da je treba razlog za tako dolgo predvajanje iskati predvsem v njihovi nenehni 'rasti' in fleksibilnosti.

Leta 2002 so ustvarjalci oznanili, da bodo v ekipo južnoafriške različice serije Takalani Sesame vključili lutko, okuženo z virusom HIV. Razširile so se napačne govorice, da bo ameriška različica bogatejša za istospolno usmerjeno lutko, kar je dvignilo precej prahu in nasprotovanj. Govorice so se izkazale za lažne, otroci Južnoafriške republike pa že leta spremljajo tudi prigode Kamija, ki je se je z virusom HIV okužil s transfuzijo.

Praznovanje rojstnega dne
Častitljivi jubilej so kosmati junaki, otroci in tisti 'otroci', ki so že davno odrasli, proslavili v New Yorku, kjer so na križišče Columbus Avenue in West 64th Street postavili napis Sezamova ulica. Do leta 2009 je bila oddaja nagrajena s 118 emmyji, kar je več, kot jih je kdaj koli prejela katera koli druga ameriška serija. V ZDA naj bi v svojem otroštvu Sezamovo ulico spremljalo 77 milijonov ljudi.
Spodaj si lahko ogledate odlomek iz prve sezone Sezamove ulice.