Začetki godbeništva v Zgornji Savinjski dolini segajo pred prvo svetovno vojno. Foto: JSKD
Začetki godbeništva v Zgornji Savinjski dolini segajo pred prvo svetovno vojno. Foto: JSKD
KD Pihalni orkester Mestne občine Kranj je orkester z dolgo tradicijo godbeništva v Kranju in okolici.
KD Pihalni orkester Mestne občine Kranj je orkester z dolgo tradicijo godbeništva v Kranju in okolici. Foto: JSKD

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Tomaž Habe, Ivan Marin, Miro Saje, Karl Geroldinger (Avstrija) in Pieter Jansen (Nizozemska), je podelila tri zlata priznanja s posebno pohvalo ter sedem zlatih in dve srebrni priznanji. Najbolje ocenjena pihalna orkestra posamezne kategorije sta poleg priznanja prejela tudi pokala absolutnih zmagovalcev v svojih kategorijah.
750 godbenikov na enem mestu
Tekmovali so pihalni orkestri z Mute, Divače, Šentilja, Vogrskega, Kranja, Hrpelj-Kozine, Prevalj, Liboj, Nove Gorice, Mozirja, Črnomlja in Kapele, vsega skupaj 750 godbenikov. Vsakoletno tekmovanje slovenskih godb so letos organizirali Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Zveza slovenskih godb (ZSG), Občina Prevalje in Pihalni orkester Prevalje.
KD Pihalni orkester Mestne občine Kranj je orkester z dolgo tradicijo godbeništva v Kranju in okolici. Sestavlja ga 50 godbenic in godbenikov, njihov dirigent je Matej Rihter. Lani je orkester praznoval svoj 115. rojstni dan. Izvaja krajše oziroma daljše nastope in koncerte ter se udeležuje tekmovanj doma in v tujini.
Korenine godbeništva v Zgornji Savinjski dolini segajo pred prvo svetovno vojno. Potem ko je v zgodnjih sedemdesetih letih za nekaj časa zamrlo, se je ponovno obudilo leta 1976 z nastankom današnje godbe Zgornje Savinjske doline. Orkester povezuje 60 članov, ki jih vodi Tomaž Podlesnik. Godba pripravlja tradicionalne letne in velikonočne koncerte in se na željo udeležuje vseh pomembnejših prireditev v Zgornji Savinjski dolini.