KamPaKam je mešanica performansa, koncerta in filma ter bo na programu ob koncu festivala v nedeljo ob 20. uri. Predstava je nastala v soavtorstvu režiserja Vlada G. Repnika in članov skupine Koala Voice (Mance Trampuš, Domna Holca, Tilna in Mihe Prašnikarja). Foto: Kino Šiška
KamPaKam je mešanica performansa, koncerta in filma ter bo na programu ob koncu festivala v nedeljo ob 20. uri. Predstava je nastala v soavtorstvu režiserja Vlada G. Repnika in članov skupine Koala Voice (Mance Trampuš, Domna Holca, Tilna in Mihe Prašnikarja). Foto: Kino Šiška

Festival Pop Up Akto se letos osredotoča na pomembnost druženja, izkazanega v obliki kolektivov in njihove politične moči, ter na možnosti in potenciale za vzpostavitev skupnosti, ki bo vsebovala antagonistična načela.

Na festivalu prevladujejo gostje s področja sodobne vizualne scene, v glasbenem programu, kot navajajo organizatorji, izstopa srbska zasedba Disciplin A Kitschme z legendarnim pevcem Dušanom Kojićem Kojo, med predstavami pa Bitka na Neretvi hrvaškega avtorja Borisa Bakala ter že omenjena slovenska predstava KamPaKam.

Sprejemanje svojega notranjega performerja
Sabrina Železnik
se bo na festivalu predstavila danes. V svojem performansu bo izkušala transformacijo od sprejemanja svojega notranjega performerja do osvobajanja same sebe od njegovih nenehnih zahtev. Omenjeni performans je letos že izvedla na festivalih CO-fest v Skopju ter ArtEZ Arnhem na Nizozemskem.

Mešanica performansa, koncerta in filma KamPaKam bo na programu ob koncu festivala v nedeljo ob 20. uri. Predstavo v soavtorstvu režiserja Vlada G. Repnika in članov skupine Koala Voice (Mance Trampuš, Domna Holca, Tilna in Mihe Prašnikarja) je na festival umestila selektorica Ivana Vaseva po ogledu na lanskem festivalu CoFestival zaradi njene svežine in združevanja različnih izraznih oblik. Prepletenosti gledališkega performansa, žive glasbe in filmskega medija, videne v KamPaKam, na makedonskih odrih v zadnjih letih ni bilo priložnosti videti, je pojasnila Vaseva.

Do katere mere so tudi umetniki in aktivisti delavci
Festivala sta se letos udeležila tudi koordinatorka društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti Asociacija Anela Bešo ter neodvisni dramatik in arhivist sodobnega plesa Rok Vevar. V sklopu konference Tudi umetniki so delavci - Kulturni delavci in neodvisni umetniki: pogoji in pravice sta nastopila že v petek. Na Pop Up Aktu se mudi tudi slovenski aktivist in član avtonomnega kulturnega centra Rog Jernej Kastelic, ki bo spregovoril na današnji konferenci Engage: Movements.

Festival sodobnih umetnosti z močnim konferenčnim in performativnim programom, ki poteka od leta 2006, je do zdaj gostil več kot 300 umetnikov in umetnic. Glavni organizator je kulturno in umetniško društvo FRU, ki spodbuja angažirano in aktivno udeležbo državljanov pri oblikovanju družbenega in političnega diskurza v skupnosti.