Vitruvijski človek je ponazoritev matematičnih razmerij, ki določajo lepoto. Foto: Wikipedia
Vitruvijski človek je ponazoritev matematičnih razmerij, ki določajo lepoto. Foto: Wikipedia

Italijansko ministrstvo za kulturo je odločitev označilo kot "popolnoma nerazumljivo".

Prekrhka za izposojo
Razstava v Parizu naj bi se odprla 24. oktobra, vendar pa so jim postavitev onemogočili v združenju Italia Nostra, saj ti menijo, da je Leonardova risba prekrhka za izposojo. Zato so se pritožili na upravno sodišče v Benetkah, kjer so se v torek odzvali z ustavitvijo izposoje.

Risbo Vitruvijec hranijo v Gallerii dell' Accademia v Benetkah. Zaradi krhkosti stoji v nadzorovanih klimatskih razmerah in je zaščitena pred sončno svetlobo. Javnost jo ima priložnost videti le redko.

Memorandum deloma suspendiran
Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini in njegov francoski kolega Franck Riester sta septembra podpisala poseben memorandum. V njem sta se dogovorila za izposojo Vitruvijca in še šestih Leonardovih del, ki bi jih Italija posodila Franciji, in tudi izposojo del renesančnega slikarja Rafaela (1483–1520), ki bi jih za razstavo v Rimu ob 500. obletnici umetnikove smrti prihodnje leto posodila Francija.

Sodišče je deloma suspendiralo tudi ta memorandum, poročajo tuje tiskovne agencije.

Primer čaka še glavna obravnava, po kateri bo sodišče sprejelo dokončno odločitev. Napovedana je za 16. oktober. Na italijanskem ministrstvu za kulturo upajo, da bodo upoštevali veljavnost memoranduma.

Mona Lisa v pariškem muzeju Louvre. Mona Liza Foto: EPA
Mona Lisa v pariškem muzeju Louvre. Mona Liza Foto: EPA
Sorodna novica "Francozi ne morejo dobiti vsega", sploh pa ne da Vincijevih del

Da Vinci v Franciji
Leonardo da Vinci je pri 64 letih zapustil Italijo in stopil v službo francoskega kralja Franca I. Več svojih najslavnejših umetnin je odnesel s seboj – med drugim tudi Sv. Janeza Krstnika in Mono Lizo – in jih prodal francoskemu vladarju. To je postal temelj dediščine, ki jo danes hranijo v Louvru.

Danes je skupno ohranjenih samo še okoli dvajset Leonardovih slik, od katerih jih ima Louvre v lasti kar pet, pa tudi 22 od njegovih risb. Podsekretarka na italijanskem ministrstvu za kulturno dediščino Lucia Borgonzoni je lani novembra za italijanske medije povedala, da bi rada znova odprla pogajanja v povezavi z dogovorjeno izposojo umetnin v Francijo, češ da "Francozi pač ne morejo imeti vsega".