Eden od predstavljenih projektov je prenovljena SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: BoBo
Eden od predstavljenih projektov je prenovljena SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: BoBo
Pod projekt Mladinski hotel Punkl v Racnah na Koroškem so se podpisali Maruša Zorec, Uroš Rustja, Martina Tepina in Mitja Novak. Foto: AB-magazine

Pri predstavitvi so moči združili slovensko veleposlaništvo v Rimu, Društvo arhitektov Ljubljana in društvo arhitektov Rima in province. Omenjena razstava predstavlja presek del slovenskih arhitektov med letoma 2008 in 2012, na njej pa so dela razvrščena v šest tematskih skupin: Prenova - dialog, Vas - regionalno, Narava - racionalno, Mesto - urbano, Šport - spektakel in Tujina. Na ogled je nekaj prenov, stanovanjskih hiš in večstanovanjskih sosesk, razstavljeni pa so tudi zdravstveni, turistični, športni, kulturni in drugi objekti.

Med predstavljenimi projekti so tudi revitalizacija Ljubljanskega gradu, razširitev in prenova SNG Opera in balet Ljubljana, lutkovno gledališče Maribor, športna dvorana Stopiče, bivak pod Grintovcem, nogometni stadion Stožice in hiša na klifu na Havajih.

Razstava je nastala v sodelovanju uredništva revije AB - arhitektov bilten, ki izhaja pod okriljem Društva arhitektov Ljubljane, ljubljanske galerije DESSA in mariborskega RAZ:UM s Hišo arhitekture Maribor, zamisel zanjo pa je nastala v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012.

Okrogla miza o vlogi in prihodnosti arhitekture
V okviru predstavitve sodobne slovenske arhitekture bo potekala tudi okrogla miza, na kateri bodo poskušali med drugim odgovoriti tudi na vprašanje o vlogi arhitekture v socialnem, ekološkem in gospodarskem smislu ter kako lahko arhitektura prispeva k trajnostnemu razvoju družbe. Poleg slovenskega veleposlanika v Italiji Iztoka Mirošiča sodelovali predsednica Društva arhitektov Ljubljana Maja Ivanič, profesor na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani Miha Dešman, predsednik Društva arhitektov Rima in province Livio Sacchi, koordinatorka projektov med društvi arhitektov Rim in Ljubljana Paola Pisanelli Nero in rektor univerze Roma Tre Mario Panizza.

Oba dogodka bosta potekala v okviru protokola o sodelovanju med ljubljanskimi in rimskimi arhitekti, ki je bil podpisan 16. decembra lani v Rimu, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Rimu.