Festival Animateka se bo sklenil v nedeljo s podelitvijo nagrad. Foto: Animateka
Festival Animateka se bo sklenil v nedeljo s podelitvijo nagrad. Foto: Animateka

Današnji uvod v 16. Animateko bo dvostopenjski, sprva bodo na vrsto prišli najmlajši, nato bo sledilo še veliko festivalsko odprtje.

Tako bo ob 17. uri v Kinodvoru na ogled otvoritveni program otroške sekcije Slon, ki je po filmu Mihe Kalana in Jerneja Žmitka naslovljen Tako zraste ... metulj.

Sorodna novica Rosto - tavanje po vzporednih svetovih križišč in rokenrola

Ob 20.30 pa se bodo na odprtju z izborom filmov poklonili tudi letos umrlemu nizozemskemu ustvarjalcu animiranih filmov Rostu, ki je v preteklosti sodeloval z Animateko.

Uvodni večer bo zaznamoval tudi prvi izmed 12 celovečernih filmov na sporedu letošnje Animateke. Gre za film Bunuel v labirintu želv Salvadorja Simoa, ki je neke vrste animirani portret nadrealističnega filmskega ustvarjalca Luisa Bunuela.

Balti prihajajo!
Baltik na obisku pa je naslovljen letošnji retrospektivni program, ki bo predstavil bogato animirano ustvarjalnost Litve, Latvije in Estonije.

Na programu festivala bodo tudi animirani dokumentarci in animirane televizijske serije, posebna programa za odrasle in mlade ter predstavitev najboljših evropskih šol animacije.

Prizor iz filma Liliana v režiji Milanke Fabjančič. Foto: Animateka
Prizor iz filma Liliana v režiji Milanke Fabjančič. Foto: Animateka

Natančen razpored dogodkov 16. Animateke si lahko pogledate tukaj.

16. Animateka se bo sklenila v nedeljo, ko bodo podelili veliko nagrado mednarodne žirije za najboljši film iz vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa, za katero se iz Slovenije poteguje film Liliana v režiji Milanke Fabjančič.

Ob veliki nagradi bodo podelili še nagrado mladi talent za najboljši film iz programa Mladi talenti Evrope, nagrado občinstva Društva slovenskega animiranega filma in nagrado otroške žirije Slon.