Rogovci bodo z dobrodelno pustno prireditvijo zbirali denar za sodne stroške. Foto: RTV SLO
Rogovci bodo z dobrodelno pustno prireditvijo zbirali denar za sodne stroške. Foto: RTV SLO
false
Bager, ki je prišel rušit Rog, so junija 2016 pobarvali v rožnato. Foto: BoBo
false
Na MOL-u pričakujejo hitro odločitev sodišča v korist občine. Foto: BoBo

Odvetnik rogovcev Zoran Korenčan je izpostavil vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi občina v omenjenih osmih primerih tožbo dobila, kljub temu pa območja nekdanje tovarne ne bi bilo pripravljenih zapustiti drugih sto ali več rogovcev.

Za toženih osem rogovcev lahko sodni spor z Mestno občino Ljubljana (MOL) predstavlja visoke stroške, zato so se odločili, da bodo skušali sredstva za kritje stroškov solidarno zbrati, in sicer z dobrodelno prireditvijo na pustni torek Pust keš v Rogu, je pojasnil rogovec Rastko Pečar. Rog ima široko bazo podpornikov, tudi mednarodno, je dodal.

Visoki sodni stroški
Ocenjena vrednost sodnega spora, na podlagi katere se izračunajo sodni stroški, je 200 tisoč evrov. Znesek je po mnenju rogovcev tako visok z namenom zastraševanja, trenutno pa poteka osem tožb proti osmim posameznikom, čeprav si rogovci ves čas prizadevajo tožbe združiti, kar bi znižalo sodne stroške. "Če nam ne združijo primerov, računamo, da bomo morali na koncu poravnati med 30.000 in 40.000 evrov," je navedel Pečar.

Torkovo pustno dogajanje se bo v Rogu začelo že dopoldne, prireditve pa se bodo vrstile čez ves dan. Popoldne bo v Živko skvotcu potekal pogovor o stanju v Rogu z naslovom Info Šok, na katerem bodo predstavili tudi zbrani videomaterial o Rogu s poudarkom na novejšem obdobju. Pripravljajo tudi nekaj delavnic in razstav, v večernih urah pa bosta v ospredju pustno rajanje in glasba.

Neuspela mediacija
Spomnimo, zaplet je nastal junija lani, ko so varnostniki na območje Roga pripeljali bager in s tem želeli začeti rušenje. Rogovci so nato tožili MOL zaradi motenja posesti, ta pa je proti posameznim rogovcem vložil zasebno tožbo zaradi izselitve in izročitve v posest.

V sredo se je začel spor med občino in rogovci razpletati na sodišču, le dva dni pred tem, v ponedeljek, pa so po navedbah rogovcev prejeli predlog za mediacijo, o kateri naj bi se izrekli do sredine obravnave. Mediacija je bila po pojasnilu njihovega odvetnika Korenčana vezana na vse postopke, ki trenutno potekajo.

Ponujeni nadomestni prostori
Na MOL-u so pojasnili, da je mediacijski postopek med njimi in začasnimi uporabniki Roga potekal mesec in pol, izvedena pa so bila tri srečanja. Spomnili so tudi, da so z občine rogovcem ponujali možnost dogovora vse od junija 2016, podan pa je bil tudi zelo konkreten predlog. Po poročanju časopisov Dnevnika in Dela naj bi namreč šlo za 500 kvadratnih metrov nadomestnih prostorov, ki naj bi jih občina ponujala toženim uporabnikom Roga.

Začasni uporabniki Roga na ta predlog niso odgovorili, prav tako niso v vsem času pogajanj od junija 2016 podali nobenega konkretnega predloga poravnave, so pojasnili na MOL-u. Po njihovih navedbah je mediacija zdaj uradno končana, postopek na sodišču pa se bo nadaljeval z zaslišanjem prič 10. maja. "Pričakujemo, da bo postopek na sodišču zelo hitro zaključen v korist MOL-a kot nespornega lastnika območja, kar bo omogočilo nadaljevanje investicije v Center Rog," so še zapisali na MOL-u.