Rembrandtova slika je bila po letu 1930 prvič na prodaj, v javnosti pa je niso videli že 40 let. Foto:
Rembrandtova slika je bila po letu 1930 prvič na prodaj, v javnosti pa je niso videli že 40 let. Foto:
Rafael, Glava muze
Risba je služila kot pripravljalna študija za eno izmed figur na freski Parnas, ki krasi Rafaelove sobane (stance) v Vatikanu

Dražbena hiša Christie's je priredila prodajni večer posvečen starim mojstrom, na katerem so ponudili nekatera najdražja dela, najvišjo ceno pa sta dosegli risba italijanskega renesančnega slikarja in arhitekta Rafaela (1483-1520) prodana za 29,2 milijona funtov (32 milijonov evrov) in slika Portret moža nizozemskega slikarja in grafika Rembrandta van Rijna (1606-1669) je bila prodana za 20,2 milijona funtov (23,1 milijona evrov).

Najvišja cena za starega mojstra
Kot kaže je po začasni krizi je umetnostni trg ponovno oživel. Na večerni dražbi del starih mojstrov, na kateri so ponudili najdražja dela, so pri Christie's iztržili okrog 75 milijonov evrov in tako daleč presegli pričakovanja. Kot pravijo pri Christie'su je a Rafaelova risarska študija Glava muze dosegla doslej najvišjo cena, ki jo je na dražbi del starih mojstrov dosegla kakšna risba. Risba je služila kot pripravljalna študija za eno izmed figur na freski Parnas, ki krasi Rafaelove sobane (stance) v Vatikanu. Slednje veljajo za umetnikovo najpomembnejše delo.

Portret iz časa, ko je Rembrandt bankrotiral
Portret moža, ki ima eno roko uprto v bok, je Rembrandt naslikal leta 1658. V tem letu je umetnik tudi bankrotiral in je moral prodati svojo hišo. Verjetno je slabo upravljanje z denarjem razlog, da je mojster leta bankrotiral. Bil je slikar, ki je znal človeka sijajno ujeti v vsej njegovi človečnosti in vsakdanji nravi. Njegov resnično obsežen opus zajema tako zgodovinske prizore, ki so bili takrat še vedno na vrhu lestvice najbolj cenjenih motivov, portrete, po katerih je posebej slovel, tihožitja in žanr kot izpovedne lastne podobe, na katerih spremljamo mojstrovo obrazno in slikarsko potezo od mladostniških let do smrti.