Preden se je podal v igralske vode, je bil Dennis Farina 18 let policist. Foto: EPA
Preden se je podal v igralske vode, je bil Dennis Farina 18 let policist. Foto: EPA
Kot igralec je največkrat sodeloval s režiserjem Michaelom Mannom. Foto: EPA

Karakterni igralec se je rodil leta 1944 v sicilijansko-ameriški družini, v kateri je odraščal še s tremi brati in tremi sestrami. Preden se je podal v igralske vode, je 18 let, med letoma 1967 in 1985, delal kot policist na oddelku za rope v chicaški policiji.

V filmski svet je stopil kot svetovalec režiserju Michaelu Mannu, ki mu je leta 1981 potem omogočil prvo filmsko vlogo, in sicer v filmu Tat (Thief). Preden se je podal v svet filma in televizije, je sodeloval tudi v gledališču Chicago theater scene. Slavo mu je prinesla vloga detektiva Mikea Torella v televizijski seriji Crime Stories, ki jo je režiral Mann. Če je v tej Mannovi seriji igral dobrega fanta, pa se je v drugi Mannovi seriji, Miami Vice, podal na drugo stran zakona.

Vedno znova mafijski šef ali agent
Med njegovimi najbolj znanimi filmskimi liki velja omeniti lik Jimmyja Serrana, mafijskega šefa v filmu Midnight Run, Raya "Bonesa" Barbonija v filmu Get Shorty in agenta FBI-ja Jacka Crawforda v prvi filmski upodobitvi zgodbe o Hannibalu Lectorju z naslovom Manhunter, ki ga je prav tako režiral Mann. Nastopil je tudi v z oskarjem nagrajenem Reševanju vojaka Ryana.

Nagrajen za svojo komično vlogo v filmu Get Shorty
Kljub svojemu "mafijskemu" videzu je Farina veljal tudi za izvrstnega komika. Za vlogo v prej omenjenem filmu Get Shorty je prejel ameriško nagrado za komedijo. Na televizijskih zaslonih smo ga lahko dve leti spremljali tudi kot detektiva Joeja Fontano v seriji Zakon in red. Leta 2008 je ob boku Cameron Diaz in Ashtona Kutcherja zaigral v filmu Dokler naju jackpot ne loči (What Happens in Vegas).

Od leta 2008 je bil gostitelj televizijske serije Unsolved Mysteries (Nerazrešene skrivnosti), v kateri razkrivajo nerazrešene kriminalne primere. Kot gostujoči igralec se je pojavil tudi v televizijski seriji New Girl.

Spodaj si lahko ogledate videospot pesmi Runaway, ki je bila nosilna pesem serije Crime Stories.