Francis Lai (26. april 1932-7. november 2018). Foto: IMDb
Francis Lai (26. april 1932-7. november 2018). Foto: IMDb
Ljubezenska zgodba
Francis Lai je leta 1970 je prejel oskarja za glasbo za pesem Where Do I Begin iz filma Ljubezenska zgodba Arthurja Hillerja, ki sta jo prepevala Andy Williams in Shirley Bassey. V glavnih vlogah pa sta nastopila Ali MacGraw in Ryan O'Neal. Foto: IMDb

Francis Lai je v celoti uglasbil več kot 60 šansonov in napisal glasbo za več kot 100 filmov ter je eden poslednjih velikih skladateljev filmske glasbe svoje generacije poleg Michela Legranda in Vladimirja Cosme.

Samouk, ki je začel kot harmonikar
Leta 1932 v Nici rojeni Lai je bil glasbeni samouk, kariero pa je začel kot harmonikar pesnika in pevca Bernarda Dimeyja. Z njim je pisal pesmi za legende francoskega šansona Edith Piaf, Juliette Greco in Yvesa Montanda. Za zadnjega je uglasbil znano pesem La Bicyclete.

Usodno srečanje s Claudom Lelouchem
Leta 1965 je nastopil preobrat v njegovi karieri, saj se je takrat srečal z režiserjem Lelouchem. Lai je zložil glasbeno temo za njegov film Moški in ženska, znano kot Dabadabada, ki jo je interpretirala Nicole Croisille.

Tedaj je Lai postal Lelouchev najljubši skladatelj in podpisal glasbo za niz njegovih filmov. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je v zadnjem času pripravljal nove posnetke za nadaljevanje filma Moški in ženska.

Zlati kipec za skladatelja
Francis Lai je leta 1970 prejel oskarja za glasbo za pesem Where Do I Begin iz filma Ljubezenska zgodba Arthurja Hillerja, ki sta jo prepevala Andy Williams in Shirley Bassey.

Vzporedno je Lai skladal glasbo za šansonjerje, kot sta Serge Reggiani in Dalida, za ameriško džezovsko pevko Ello Fitzgerald in za francoskega pevca Johnnya Hallydaya.

Francis Lai se je poslovil v sredo v starosti 86 let.