Lynn Redgrave je na platnu nase opozorila leta 1966 v filmu Georgy Girl, za katerega je bila tudi nominirana za oskarja za najboljšo žensko vlogo. Foto: EPA
Lynn Redgrave je na platnu nase opozorila leta 1966 v filmu Georgy Girl, za katerega je bila tudi nominirana za oskarja za najboljšo žensko vlogo. Foto: EPA
Bogovi in pošasti
Drugič je na zlati kipec upala leta 1999, ko je bila nominirana za stransko vlogo v filmu Bogovi in pošasti.

"Naša ljuba mati Lynn Rachel je mirno umrla po sedmih letih življenja z rakom na dojkah," so v izjavi za javnost zapisali njeni otroci Ben, Pem in Annabel, ki so jo obkrožali ob njenih zadnjih trenutkih. Lynn je pripadnica igralske dinastije Redgrave, ki je v zadnjih letih tako izgubila še tretjega člana - prejšnji mesec je umrl njen starejši brat Corin, leto nazaj pa za posledicami smučarske nesreče nečakinja Natasha Richardson, žena Liama Neesona.
Lynn Redgrave je nastopila v vrsti filmov v 60. letih, med drugim v Georgy Girl, ki ji je prinesel tudi nominacijo za oskarja. Za prestižni kipec je bila znova nominirana leta 1999, in sicer za najboljšo stransko igralko v filmu Bogovi in pošasti.
Dvakratna oskarjeva nominiranka
V Londonu rojena igralka je tretji otrok igralcev Michaela Redgrava in Rachel Kempson, tudi staršev Vanesse Redgrave. "Od Vanesse so vedno pričakovali, da bo velika igralka," je Lynn povedala v nekem intervjuju leta 1999. Lani smo igralko videli v epizodah tv-serij, kot so Grda račka, Zakon in red, pred tremi leti pa je natopila tudi v Razočaranih gospodinjah.
Pečat, ki ga je pustila na odru
Leta 2002 je bila Lynn nagrajena z nagrado OBE za prispevek k drami. Njeno odrsko delo obsega med drugim vlogo v Shakespeare For My Father, Mrs Warren's Profession in The Constant Wife, ki so vse prejele nominacije za tonyja.
Svoj boj z rakom je igralka opisala v knjigi A Mother and Daughter's Recovery from Breast Cancer, ki jo je napisala s hčerko Annabel Clark. Lynn Redgrave je poleg otrok preživelo šest vnukov, sestra Vanessa in štiri nečakinje in nečak.