Zasedba deklet, najstarejša med njimi je stara 23 let, je navdušila pregovorno zahtevno newyorško občinstvo, ki jih je nagradilo z dolgim aplavzom. Foto: Dorian Šilec Petek
Zasedba deklet, najstarejša med njimi je stara 23 let, je navdušila pregovorno zahtevno newyorško občinstvo, ki jih je nagradilo z dolgim aplavzom. Foto: Dorian Šilec Petek
Izjemna dovršenost izvedbe, podprta s kostumografijo in učinkovito lučjo, je navdušila kritike. Foto: Dorian Šilec Petek

31-članska zasedba je predstavo, pod katero se je podpisala Šilčeva, izvedla petkrat: premieri na festivalu eksperimentalnega gledališča Protoype, ki velja za vodilni festival na področju novih vizionarskih glasbeno-gledaliških del, so sledile še štiri reprize, vse pa so naletele na izjemno dober odziv, o čemer priča tudi dejstvo, da so bile razprodane.

O predstavi so se nekateri vplivni mediji, med njimi New York Times, Guardian in New Yorker, razpisali že pred premiero, še bolj pa po njej. "Vznemirljivo novo delo nadarjene vokalne zasedbe. Upamo, da bo Carmina Slovenica odslej redna gostja v New Yorku," je zapisal kritik New York Timesa. Podobno je zapisal tudi kritik Broadwayworlda Stephen Rauskauskas. "Upajmo, da prvi nastop Carmine Slovenice v New Yorku ne bo zadnji."

V ospredju projekta Toksični psalmi je ideja kolektivnega in predstavlja odmev naših današnjih duhovnih stisk. Predstavo je zasedba prvič izvedla lani v Berlinu. "Ko sem gledal Toksične psalme, si nisem mogel kaj, da se ne bi spraševal, kaj bi dejala Pina Bausch. Po moje je Carmina Slovenica glasbeni odgovor na koncept tanzteatra Bauscheve," je še zapisal Rauskauskas.

Toksični psalmi ponujajo pregled glasbe od srednjega veka do sodobnosti, pri čemer nudijo možnost kolektivne meditacije. Kot piše kritik, predstava skupnost, ki jo predstavlja zbor, umešča kot pozitivno silo, v ospredje pa postavlja idejo, da "se lahko vsakdo in vse, kar človek ustvari, obrne proti njemu, če se to uporablja brez spoštovanja življenja." Zelo pohvalne besede so kritiki našli tudi za kostumografijo, za katero je poskrbela Belinda Radulović, in mojstra luči Andreja Hajdinjaka. "Produkcija dokazuje, da ni treba zapraviti milijonov dolarjev, da bi ustvarili slogovno dovršen vizualni svet, ki te prevzame."

Režiserka in dirigentka predstave Karmina Šilec je ob navdušenem odzivu za TV Slovenija dejala, da so zelo ponosni, da jim je uspel veliki met.

Uspeh Carmine Slovenice v New Yorku
Uspeh Carmine Slovenice v New Yorku