V svoji glasbi združuje tradicionalno in sodobno. Foto: Cankarjev dom
V svoji glasbi združuje tradicionalno in sodobno. Foto: Cankarjev dom

Victoria Hanna se je rodila v ortodoksni judovski družini v Jeruzalemu in svoje otroštvo preživela skoraj brez stika z zunanjim svetom. Zaradi težav z govorom je razvila svojevrsten način izražanja, zato niti ne preseneča, da je bila njena prva uspešnica, ki je zakrožila po spletu, hipnotična uglasbitev hebrejske abecede.

Tudi sicer navdih za svojo glasbo črpa iz starodavnih hebrejskih spisov, a obenem se vselej spogleduje tudi s sodobnim, saj ji zvok pomeni tisto, kar združuje prav vse na tem svetu. Glasbenica je s svojimi čudaškimi in ekspresivnimi nastopi hitro zavzela svetovne glasbene odre. New York Times je zapisal, da je "obdarjena z glasom, ki zahteva popolno pozornost in prevzeto občinstvo pusti odprtih ust".

V zadnjem desetletju je ena najopaznejših glasbenih osebnosti v Izraelu, leta 2015 pa so jo uvrstili na seznam 50 najvplivnejših izraelskih žensk.

Nastop kabalistične raperke Victorie Hanna

Glasbenico, ki prihaja v Ljubljano v okviru Cankarjevih torkov in 22. Pripovedovalskega festivala, bo na nocojšnjem koncertu z lutnjo in pihali pospremil glasbenik Gershon.