V soboto boste lahko stojnice obiskali vse do desetih zvečer. Foto: BoBo
V soboto boste lahko stojnice obiskali vse do desetih zvečer. Foto: BoBo
Delček ponudbe Sejma na zraku. Foto: BoBo
Delček ponudbe Sejma na zraku. Foto: BoBo

Kot plod sodelovanja več založb od danes pa vse do nedelje v ljubljanskem parku Zvezda poteka Sejem na zraku. Založniki so za sejem pripravili poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne novosti s sejemskimi popusti. Vse dni bodo na sejmu prisotni tudi številni avtorji in avtorice ter ilustratorji in ilustratorke, ki bodo podpisovali knjige. Na sejem tako med drugim prihajajo Svetlana Makarovič, Jani Kovačič, Gorazd Vahen, Andrej Blatnik, Davorin Lenko in Vinko Möderndorfer.

V družbi knjig do poznih ur in ob taktih glasbe
V času sejma bo v soboto potekala Poletna muzejska noč, ob kateri bodo na Sejmu na zraku postavili tudi stojnico slovenskih muzejev in galerij, sejem pa bo na ta dan odprt do 22.00.

V nedeljo pa se bo sejem povezal s Praznikom glasbe, v sklopu katerega se bodo na odru, ki bo stal na Sejmu na zraku, predstavili slovenski kantavtorji Matej Krajnc, Pan duo, Sandra Erpe in Miha Erič, so sporočili iz Društva slovenskih pisateljev.

Sejem na zraku v sodelovanju s številnimi založniki organizirata pisarna Ljubljana - Unescovo mesto literature in ekipa Noč knjige - Slovenija (Sanje) s podporo Mestne občine Ljubljana in Javne agencije za knjigo RS.

Aprila, ko tradicionalno poteka festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru, so izvedli prvi del programa, ki je potekal v obliki spletnega knjižnega sejma in drugih spletnih aktivnosti. Drugi del programa pa se bo začel danes in trajal do sredine prihodnjega tedna. Po besedah Petre Kolmančič so se tako odločili,
Aprila, ko tradicionalno poteka festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru, so izvedli prvi del programa, ki je potekal v obliki spletnega knjižnega sejma in drugih spletnih aktivnosti. Drugi del programa pa se bo začel danes in trajal do sredine prihodnjega tedna. Po besedah Petre Kolmančič so se tako odločili, "saj v vseh nas vre silna želja, da se končno tudi v živo družimo s knjigami, literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci ter založniki". Foto: BoBo

Vrnitev mariborske proze na ulice mesta
Na Grajskem trgu v Mariboru bo danes znova zaživel knjižni sejem, v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) bodo postavili knjižno razstavo, v MMC-ju Kibla pa zagnali večerni literarni program.

"Kot smo zapisali že aprila, ob svetovnem dnevu knjige časi, ki jih živimo, so drugačni, in takšna je tudi izvedba letošnjega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki že vse od leta 1997 poteka v organizaciji Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor in v partnerskem sodelovanju s številnimi akterji, ki delujejo na področju knjige," je poudarila koordinatorka festivalskega programa Petra Kolmančič.

Program obsega knjižni sejem v živo s spremljevalnim programom ter predstavitvami založb na Grajskem trgu, spletni knjižni sejem, večerni literarni program na različnih mestnih prizoriščih ter nekatere tradicionalne literarne akcije festivala.

Sorodna novica Andrej Brvar osrednji gost spletnega festivala knjig in literature v Mariboru

Na Rotovškem trgu bodo na Literarni postaji Mariborske knjižnice gostili letošnjega osrednjega gosta festivala, pesnika, publicista in urednika Andreja Brvarja. V MMC-ju Kibla pa pripravljajo tri večerna branja. Danes bodo gostili pesnico in igralko Sašo Pavček, pesnika in prevajalca Esada Babačića, pesnika, kritika in urednika Zorana Pevca ter aktualnega nominiranca za kresnika in Cankarjevo nagrado, pisatelja Sebastijana Preglja.

Na literarnem dogodku z naslovom Vrnitev mariborske proze bo založba Litera v ponedeljek predstavila nova prozna dela štirih avtorjev, ki bodo brali iz treh novih romanov in zbirke kratkih zgodb. Nastopili bodo Tomo Podstenšek, Kristina Kočan, Franjo H. Naji in Peter Rezman.

Cikel dogodkov v Kibli bodo zaključili v sredo z literarnim večerom LGBT+ poezije z gostjo Suzano Tratnik in odprtim literarnim mikrofonom.

V UKM-ju sta Jerneja Ferlež in Borut Gombač pripravila knjižno in fotografsko razstavo z naslovom Pod črto, na dvorišču Vetrinjskega dvora pa bo potekal junijski večer slamovske poezije z gostom Gregorjem Kosijem.

Program med drugim ponuja tudi vsakoletno knjižno in bralno akcijo humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor Podarimo knjigo in besedo. Članice združenja bodo s knjigami obiskale Sončkov bralni klub, Varstveno-delovni center Polž v Rušah in Dom starejših občanov Tezno.

Pripravili so tudi vsakoletni tradicionalni literarni maraton mariborskih literatov, ki bo potekal v obliki sobotne matineje na odru knjižnega sejma.