Mestni muzej Idrija bo v Partizanski bolnici Franja organiziral koncert ženskega pevskega zbora Kombinat. Foto: BoBo
Mestni muzej Idrija bo v Partizanski bolnici Franja organiziral koncert ženskega pevskega zbora Kombinat. Foto: BoBo
Nagrada OHO in Valvasorjeva odličja

Letos bodo muzejski dan praznovali v več kot 35.000 muzejskih institucijah v več kot 140 državah sveta, med njimi tudi v številnih slovenskih. Belokranjski muzej Metlika bo v Galeriji Kambič pripravil pedagoško delavnico na temo Muzeji za odgovorno družbo, Mestni muzej Idrija bo v Partizanski bolnici Franja organiziral koncert ženskega pevskega zbora Kombinat, Muzeji in galerije mesta Ljubljane napovedujejo literarni večer rimske ljubezenske lirike v arheološkem parku Zgodnjekrščansko središče, Pokrajinski muzej Maribor pa bo pripravil modno revijo oblačil v slogu 50. let preteklega stoletja.

Slovenski odbor Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM) bo na mednarodni muzejski dan v Ljubljani pripravil delavnico o muzejski etiki, ki prispeva k boljšemu razumevanju etičnega kodeksa za muzeje.

Teme muzejskega dne se vedno bolj pomikajo na socialno polje
Po besedah predsednice slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM) Tanje Roženberger se teme, ki jih ob mednarodnem muzejskem dnevu v zadnjih letih določa ICOM, vedno bolj pomikajo na socialno polje ter poudarjajo dejavno in angažirano vlogo muzejev v družbi. Letošnja tema poudarja vlogo muzejev pri ozaveščanju javnosti o posledicah človekovega delovanja in spodbuja k trajnostno in povezovalno naravnani odgovorni družbi.

Ovenčana bibliotekarka in muzejska ter znanstvena svetnica
Anja Dular
je bila od leta 1980 zaposlena v knjižnici Narodnega muzeja Slovenije, od 1994 do upokojitve lani pa je bila vodja knjižnice. Začetek njenega obsežnega opusa predstavljajo objave na področju arheologije, tem so sledila znanstvena in strokovna besedila, povezana s knjižničarstvom, zgodovino knjige ter knjižnic, knjigotrštvom in tiskarstvom.

Dularjeva je sodelovala pri pripravi osrednje razstave ob 200. obletnici Prešernovega rojstva z naslovom Pavec, ne bogat al sloveč, v čitalnici pa je redno pripravljala manjše mesečne razstave, imenovane Vitrine meseca, v katerih je zaobjela različne teme. Pomembna je tudi njena vloga pri organiziranju specialnih knjižnic in umestitvi muzejskih knjižnic mednje. Prav tako pomemben je njen prenos znanja zgodovine knjižnic na mlajše rodove ter njeno pedagoško in mentorsko delo, je v utemeljitvi nagrade zapisala komisija.

Še nagrade za enkratne dosežke
Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke za leto 2014 bodo prejeli Metka Fujs, Jelka Pšajd in Irena Šavel iz Pomurskega muzeja Murska Sobota za stalno razstavo Radgonski mostovi v Špitalu v Gornji Radgoni. Polona Sketelj iz Slovenskega etnografskega muzeja bo Valvasorjevo nagrado prejela za razstavo Vrata: Prostorski in simbolni prehod življenja. Kot piše v utemeljitvi, je razstava duhovita, navdihujoča in hkrati sodobna ter angažirana. Valvasorjevo nagrado je SMD namenil tudi Dragu Omanu iz Pokrajinskega muzeja Maribor za pedagoški projekt Velike stvaritve malih mojstrov - Naj živi mir!, ki je namenjen predvsem osnovnošolcem.

ICOM je 18. maj za mednarodni dan muzejev razglasil leta 1977, Valvasorjevo nagrado pa je leta 1971 ustanovila Skupnost muzejev Slovenije (SMS) ob 150. obletnici nastanka Kranjskega deželnega muzeja, od leta 1998 pa jo podeljuje Slovensko muzejsko društvo (SMD). Podelitev Valvasorjevih odličij bo 15. maja v Radovljiški graščini.

Nagrada OHO in Valvasorjeva odličja