Foto: AP
Foto: AP

Po pisanju nemške tiskovne agencije DPA pričakujejo, da bodo zanjo iztržili med 600.000 in 900.000 evrov.

Gauguin je delo naslikal leta 1881. Slika prikazuje Pissarrojevo hišo v pariškem predmestju Pontoise, v ospredju pa je sončnik, pod katerim sedi moški. Po pisanju agencije naj bi bil Pissaro. Gauguin je francoskega impresionističnega slikarja občudoval in ga je pogosto obiskal v njegovi hiši v predmestju Pariza. Kot pojasnjujejo v dražbeni hiši, je slika hommage Pissarroju.

Kot še piše DPA, slika že od leta 1920 ni zamenjala lastnika, razstavljena pa je bila od tedaj le dvakrat v francoskem mestu Pont-Aven in Clevelandu v ameriški zvezni državi Ohio.
Druga posebnost slike pa je, da sta na zadnji strani skicirana portreta. Kot navajajo v avkcijski hiši, bi lahko šlo za umetnikova avtoportreta. Gauguin je sicer delo naslikal še v času, ki se je preživljal kot borzni posrednik.

Gauguin, rojen v Parizu, je večino otroštva preživel v Peruju. Po selitvi v Pariz leta 1871 se je začel družiti z impresionisti, kot sta Paul Cezanne in Camille Pissarro. Zadnji je postal tudi njegov učitelj. V poznejših letih je nekaj časa preživel in slikal z Vincentom van Goghom v Bretaniji.

Leta 1872 se je Gauguin poročil z Danko Mette Sophie Gad, s katero je imel pet otrok. Leta 1884 se je preselil v Koebenhavn, da bi nadaljeval svojo poslovno kariero, a se je leta 1885 vrnil v Pariz.

V želji po idiličnem življenju v neokrnjeni naravi se je leta 1891 preselil na Tahiti, med letoma 1893 in 1895 je zadnjič obiskal Francijo, nato pa do smrti 8. maja 1903 bival na otoku Hiva Oa.

Gauguinova umetnost, ki sta jo med vplive prištevala tudi Picasso in Matisse, je postala priljubljena šele po njegovi smrti, tudi po zaslugi trgovca z umetninami Ambroisa Vollarda, ki je priredil dve pomembni posthumni razstavi slikarjevih del.

Gauguin je širši javnosti morda najbolj znan po upodobitvah življenja v Francoski Polineziji, kjer je preživel zadnja leta svojega življenja. Foto: AP
Gauguin je širši javnosti morda najbolj znan po upodobitvah življenja v Francoski Polineziji, kjer je preživel zadnja leta svojega življenja. Foto: AP