Performansi izvirajo iz gledalcem že poznanega projekta Via Negativa. Foto: Via Negativa
Performansi izvirajo iz gledalcem že poznanega projekta Via Negativa. Foto: Via Negativa
Marko Mandič
Letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Marko Mandić predstavlja performans Viva Mandić, ki ga je skupaj z Bojanom Jablanovcem zasnoval na materialu predstave Viva verdi. Foto: MMC RTV SLO

Začetek Vie Nove je bil v znamenju dveh performansov. To sta Kaj mi je povedal Joseph Beuys, ko sem mrtev ležal v njegovem naročju v izvedbi vsestranskega umetnika iz Dubrovnika Borisa Kadina in Izbris gledalca Blaža Lukana.

Polurni performans ustvarjalcev Borisa Kadina in Bojana Jablanovca temelji na osnovi lanske predstave Out Vie Negativa. V njem Kadin problematizira razmerje med umetnikom in interpretacijo njegovega umetniškega dela ter uprizarja lasten odnos do klasifikacije, analize in teorije sodobne umetnosti.

Lukan pa se je s svojim performansom s predavanjem naslonil na lastno istoimensko besedilo. Umetnik, performer in predavatelj hkrati sproži serijo demonstracij, ki distancirano pozicijo teoretske refleksije postavijo v središče učinkov tega, o čemer predavatelj govori. Pri tem se teoretik s tem, o čemer govori, ne more izogniti temu, da si ne bi "mazal rok s prakso".

Danes bo na ogled performans, ki izhaja iz materialov predstave Incasso (leta 2004). Pod naslovom Kupec z žilico ga izvaja Katarina Stegnar. Delovni material za predstavo Še iz Vie Negative iz leta 2003 pa je bila osnova za Čisti performans, ki ga bo izvedel Jaka Lah.

V nedeljo bosta Bojana Kunst in Katarina Stegnar na osnovi besedila Nemoč radikalne potrošnje Kunstove izvedli performans Tega nihče ne bi smel videti, sledil pa bo Viva Mandić, ki ga bo Marko Mandić izvedel na podlagi gradiva za predstavo Viva verdi iz leta 2006.

V ponedeljek pripravlja Grega Zorc performans Dober posel, ki je nastal za predstavo Incasso iz leta 2004. Isti večer bo nastopila Barbara Kukovec s performansom Reflektor name, ki se naslanja na predstavo Štiri smrti (Via Negativa, 2007).

6. oktobra bo na sporedu pefrormans Igra z zobotrebci, ki temelji na predstavi Ne kot jaz (Via Negativa, 2007), v njem pa nastopata Boris Kadin in Kristian Al Droubi. Nato bo Grega Zorc predstavil performans Vse, zaradi česar ste prišli, zgrajen na predstavi Izhodiščna točka: Jeza (Via Negativa, 2002).

Iz predstav Incasso, Bi ne bi, Viva verdi, Out se je rodil performans Pogovor z umetnikom, ki ga bo 7. oktobra izvedel performer Al Droubi iz Novega Sada. Istega dne bo nastopil še Uroš Kaurin s performansom Tonight I celebrate, ki temelji na delovnem materialu za predstavo Out.

Via Negativa v Dubrovniku in Zagrebu
Projekta Via Nova je nastal v produkciji kolektiva Via Negativa in koprodukciji gledališča Glej, njegov umetniški vodja pa je Bojan Jablanovec. Septembra je kolektiv Via Negativa sodeloval na mednarodnem festivalu Perforacije Dubrovnik. Na njem so nastopili Kadin z omenjenim performansom Kaj mi je povedal Joseph Beuys, ko sem mrtev ležal v njegovem naročju, tandem Kadin in Al Droubi z Igro z zobotrebci, dan pozneje pa je Al Droubi izvedel še performans Pogovor z umetnikom. S predstavo Out se je konec septembra kolektiv udeležil še festivala Perforacije Zagreb.