Foto: EPA
Foto: EPA

Priznanji, vsaka je vredna milijon švedskih kron oziroma okoli 100.000 evrov, bo 11. junija podelila kraljeva družina v Stockholmu.

Igrati za spremembo
Nagrado bo prejel tudi projekt Playing for Change za omogočanje glasbenega izobraževanja otrokom po vsem svetu, ki si tega ne morejo privoščiti.

Grandmaster Flash aka Joseph Saddler sodi med začetnike hip-hopa. Kot DJ je razvil novosti, kot sta tehniki backspin in punch phrasing, ter populariziral scratching kot sredstvo za doseganje ritmov. Foto: EPA
Grandmaster Flash aka Joseph Saddler sodi med začetnike hip-hopa. Kot DJ je razvil novosti, kot sta tehniki backspin in punch phrasing, ter populariziral scratching kot sredstvo za doseganje ritmov. Foto: EPA

Scratching kot sredstvo za doseganje ritmov
Grandmaster Flash aka Joseph Saddler sodi med začetnike hip-hopa. Kot DJ je razvil novosti, kot sta tehniki backspin in punch phrasing, ter populariziral scratching kot sredstvo za doseganje ritmov. Ustanovil je skupino Grandmaster Flash & the 3 MCs, ki je s singlom The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel leta 1981 prvič dokumentirala scratching na plošči. Saddler je sicer nadaljeval izdajanje glasbe tudi po tem, ko se je zasedba v poznih 80. letih razšla.

Nagrada je zanj velika čast, ker je delo didžejev po njegovem mnenju velikokrat spregledano, je povedal.

Kraljica violine in pripovedovalka
Nemško violinistko Anne-Sophie Mutter je odbor za nagrado označil za kraljico violine, ki ni le strastna glasbenica, ki se ne boji tvegati, ampak je s svojo glasbo tudi pripovedovalka. Kariero je začela v 70. letih, ko so jo odkrili kot čudežnega otroka. Ko je bila stara 17 let, je imela ameriški debi z Newyorškimi filharmoniki. Poustvarja tako klasična kot sodobna dela. Prejela je štiri grammyje.

Glasba kot znanilka pozitivnih sprememb
Fundacija Playing for Change je neprofitna organizacija, ustanovljena leta 2007 z namenom, da bi "pripomogla k pozitivnim spremembam s pomočjo izobraževanja v glasbi in umetnosti". Izvaja 15 glasbenih programov v Bangladešu, Braziliji, Gani, Maliju, Nepalu, Ruandi, Južni Afriki, Maroku, Mehiki, Argentini in na Tajskem. Brezplačne ure plesa, instrumentov, jezikov in glasbene teorije vsak teden pritegnejo več kot 2.000 mladih.