Oranžna je nova črna, ki je ena izmed sploh prvih Netflixovih lastnih produkcij, je bila prvikrat na ogled v letu 2013. Serija je – sicer precej ohlapno – zasnovana po knjižni avtobiografiji Piper Kerman (1996), ki je izšla tri leta prej. Foto: IMDb
Oranžna je nova črna, ki je ena izmed sploh prvih Netflixovih lastnih produkcij, je bila prvikrat na ogled v letu 2013. Serija je – sicer precej ohlapno – zasnovana po knjižni avtobiografiji Piper Kerman (1996), ki je izšla tri leta prej. Foto: IMDb
Oranžna je nova črna
Netflix za zdaj še ni potrdil natančnega datuma zadnje sezone, temveč zgolj to, da bo luč sveta ugledala leta 2019. V letu 2016 so pri tem spletnem ponudniku vsebin objavili, da je dotična serija njihova najbolj gledana izvirna produkcija, saj je v tem pogledu prehitela tudi Hišo iz kart (House of Cards), ki pa se bo sklenila v naslednjem mesecu. Foto: IMDb
Oranžna je nova črna
Pri Netflixu so si lani zaželeli izvirni povzetek dotedanjih štirih sezon, pri čemer so pripravo tega zaupali slovenski avtorici animiranih filmov Špeli Čadež, ki se je skozi zgodbe sprehodila z lutkami. Lutke in scenografijo za nekaj manj kot štiri minute dolg film so morali izdelati v mesecu dni in pol. Foto: IMDb

po sedmih sezonah poslovila.

Oranžna je nova črna, ki je ena izmed sploh prvih Netflixovih lastnih produkcij, je bila prvikrat na ogled v letu 2013. Serija je – sicer precej ohlapno – zasnovana po knjižni avtobiografiji Piper Kerman (1996), ki je izšla tri leta prej.

Od zapornice do borke za pravice zapornic
Kermanova je morala namreč za zapahe, ker je leta 1993 pri starosti 24 let na letalo odnesla kovček, natrpan z denarjem od prodaje drog. Zaporno kazen je začela služiti leta 2004 v jetnišnici Danbury v Connecticutu, po prihodu na prostost pa je postala borka za pravice zapornic in je danes tudi v odboru Zveze ženskih zaporov.

Ko te preteklost dohiti ...
Zgodba v seriji se plete okoli premožne Newyorčanke Piper Chammpman (Taylor Schilling), ki v svojih 30. letih za 15 mesecev pristane v zaporu zaradi tihotapljenja mamil pred desetimi leti. Piper se je nedavno zaročila s svojim blagim fantom Larryjem (Jason Biggs), nato pa naj bi jo izdala ljubimka iz preteklosti Alex (Laura Prepon), ki jo je v zameno za nižjo kazen navedla kot svojo partnerico pri tihotapljenju mamil.

Premoč, rasizem, spolnost v prenatrpanih zaporih
Piper se je prisiljena prilagodi povsem novemu, precej neusmiljenemu življenju za zapahi, kjer so zapornice redno izpostavljene nasilju, ustrahovanju in nečloveškim razmeram. Serija tako skozi sedem sezon načenja mnoge teme, ena izmed ključnih pa je vprašanje moči – zaporniški pazniki uveljavljajo premoč nad zapornicami, zapornice druga nad drugo. Med drugimi izpostavljenimi temami so še vprašanja izgredov, rasizma, spolnosti, korupcije, zaporniških smrti in prenatrpanosti zaporov.

Oranžna je nova črna je bila med drugim dvakrat nominirana za nagrado emmy za najboljšo televizijsko serijo, Uzo Aduba, ki upodablja Suzanne "Crazy Eyes" Warren, pa je osvojila dva emmyja.

Slovenski prispevek k svetovni uspešnici
Omenimo še, da so pri Netflixu lani poskrbeli, da bi gledalci laže premostili čas do nove sezone, in sicer z izvirnim povzetkom dotedanjih štirih sezon. Pripravo tega so zaupali slovenski avtorici animiranih filmov Špeli Čadež, ki se je skozi zgodbe sprehodila z lutkami. Čadeževa je poskrbela za likovno podobo in izdelavo lutk ter režijo. Lutke sta izdelala še Žiga Lebar in Polona Černe. Za kamero je bil Mitja Ličen, animatorja sta bila Darja Menart in Leon Vidmar, Ana Lazovski je prispevala lasulje. Producentka projekta je Tina Smrekar.

Konec, ki naj ne bi razočaral
Sicer pa Netflix za zdaj še ni potrdil natančnega datuma zadnje sezone, temveč zgolj to, da bo luč sveta ugledala leta 2019. V letu 2016 so pri tem spletnem ponudniku vsebin objavili, da je dotična serija njihova najbolj gledana izvirna produkcija, saj je v tem pogledu prehitela tudi Hišo iz kart (House of Cards), ki pa se bo sklenila v naslednjem mescu.

Netflix je v teh dneh objavil videoposnetek, v katerem se je igralska ekipa zahvalila svojim gledalcem za podporo in obljubila, da bo serijo sklenil izpopolnjujoč konec.