Režiser Nadiv Lapid je postal prvi izraelski režiser z glavno nagrado Berlinala. Foto: EPA
Režiser Nadiv Lapid je postal prvi izraelski režiser z glavno nagrado Berlinala. Foto: EPA

Francosko-izraelsko-nemška koprodukcija pripoveduje o dvajsetletnem mladeniču v Parizu, ki se nepreklicno odloči, da se bo odpovedal svoji domovini, Izraelu.

Srebrnega medveda za režijo je prejela Angela Schanelec za film Ich war zuhause, aber (Bil sem doma, vendar), ki je koprodukcija Nemčije in Srbije. Film sledi dogajanju, ko 13-letnik brez sledu izgine za teden dni in se nato znova pojavi, njegova mati in učitelji pa so soočeni z eksistencialnimi vprašanji, ki popolnoma spremenijo njihov pogled na življenje.

Sorodna novica Žirijo Berlinala prepričala rekordna zastopanost ženskih režiserk

Po milosti božji dobitnik velike nagrade žirije
Veliko nagrado je žirija namenila francoskemu filmu Grace a dieu (Po milosti božji) Francoisa Ozona, v katerem je francoski režiser obračunal s pedofilskim škandalom, ki je pred leti pretresel Lyon in širšo francosko javnost.

Mednarodni žiriji je predsedovala francoska igralka Juliette Binoche. Foto: EPA
Mednarodni žiriji je predsedovala francoska igralka Juliette Binoche. Foto: EPA

Srebrni medved, poimenovan po Alfredu Bauerju, za igrani film, ki odpira nova obzorja, je pripadel nemškemu filmu Systemsprenger (Sistemska motnja), v katerem režiserka Nora Fingscheidt osvetljuje zgodbo o devetletni deklici z vedenjsko motnjo.

Srebrnega medveda za najboljšo igralko je za vlogo v kitajskem filmu z angleškim naslovom So Long, My Son (Zbogom, sin moj) režiserja Vanga Šjaošuaija prejela kitajska igralka Jong Mej, kitajski igralec Vang Džingčun pa je za vlogo v tem filmu pobral srebrnega medveda za najboljšega igralca.

"Italija naj se znova osredotoči na kulturo in izobraževanje"
Srebrnega medveda za najboljši scenarij so prejeli Roberto Saviano, Maurizio Braucci in Claudio Giovannesi za italijanski film La paranza dei bambini (Piranje), katerega režijo podpisuje Giovannesi. Ustvarjalci so film o otroških tolpah, ki se sredi Neaplja borijo za nadzor nad posameznimi predeli mesta, posvetili svojemu narodu in ob prejemu nagrade poudarili, da bi se morala država znova osredotočiti na kulturo in izobraževanje.

Častni zlati medved za izjemen prispevek h kinematografiji je šel v roke snemalca Rasmusa Videbaeja za norveško-švedsko-dansko koprodukcijo z angleškim naslovom Out Stealing Horses, ki jo je režiral Hans Petter Moland.

Italijanska trojica Roberto Saviano, Maurizio Braucci in Claudio Giovannesi so v svojem zahvalnem govoru poudarili, da bi se morala Italija znova osredotočiti na kulturo in izobraževanje. Foto: EPA
Italijanska trojica Roberto Saviano, Maurizio Braucci in Claudio Giovannesi so v svojem zahvalnem govoru poudarili, da bi se morala Italija znova osredotočiti na kulturo in izobraževanje. Foto: EPA

Častni medved za Charlotte Rampling
Kot je bilo znano pred sklepno podelitvijo, so častnega medveda za življenjsko delo letos namenili britanski igralski legendi
Charlotte Rampling.

Zlati medved za najboljši kratki film je pripadel nemškemu filmu Umbra avtorjev Floriana Fischerja in Johannesa Krella.

Dobitnika igralskih nagrad ‒ Kitajska igralca Jong Mej in Vang Džingčun. Foto: EPA
Dobitnika igralskih nagrad ‒ Kitajska igralca Jong Mej in Vang Džingčun. Foto: EPA

Uspešna predstavitev slovenskih koprodukcij
Med nagrajenci sta tudi slovenski manjšinski koprodukciji. Film makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske z naslovom Bog obstaja, ime ji je Petrunija, ki je bil uvrščen v glavni tekmovalni program festivala, je prejel nagrado ekumenske žirije in nagrado žirije zveze nemških kinematografov, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC). Ekumenska žirija je v svoji obrazložitvi poudarila drzno, spreminjajočo se preobrazbo mlajše ženske v glasno zagovornico pravic žensk. Film, ki je koprodukcija Makedonije, Slovenije, Belgije, Francije in Hrvaške, je na festivalu doživel svetovno premiero.

Film Šivi režiserja Miroslava Terzića, ki je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvaške ter BiH-a, pa je dobitnik nagrade Europa Cinemas za najboljši evropski film v programskem sklopu Panorama. Žirija je o filmu zapisala, da je "lep primer moči filmske umetnosti". "Odlična smer, kinematografija, scenarij, montaža in vrhunske igralske predstave," še beremo v utemeljitvi. Nagrada je filmu prinesla promocijsko podporo in večjo možnost uvrstitve v evropske kinematografe. Kot so sporočili iz SFC-ja, so Šivi v svoji kategoriji igranih filmov prejeli tudi drugo nagrado občinstva ‒ Panorama Audience Award. Film je na festivalu prav tako doživel svetovno premiero.

Na Berlinalu, ki se bo sicer uradno sklenil danes, bodo vsega skupaj predvajali okoli 400 filmov iz vsega sveta.