Slavna revija Condé Nast Traveller je letos na seznam 22 najboljših
Slavna revija Condé Nast Traveller je letos na seznam 22 najboljših "potovalnih destinacij" za leto 2022 uvrstila tudi Srbijo, s poudarkom na Beogradu in Novem Sadu, letošnji evropski prestolnici kulture. Foto: V. Veličković

Naziv mesta uvršča na svetovni seznam, jim daje priložnost, da izboljšajo svojo podobo, spodbudijo trajnostni turizem in premislijo o kulturnem razvoju, je zapisala Evropska komisija.

"Pobuda za evropsko prestolnico kulture poudarja pomen kulture pri spodbujanju vrednot, na katerih temelji Evropska unija: raznolikost, solidarnost, spoštovanje, strpnost in odprtost. Uspešna prestolnica kulture je prestolnica, ki je odprta za svet in ponazarja pripravljenost Unije, da kulturo predstavlja kot gonilo miru in medsebojnega razumevanja," so besede evropske komisarke za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marije Gabriel na predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji navedli v sporočilu za javnost.

Za slavnostni konec tedna, ko bodo tudi uradno prejeli svoje naslove (med 19. in 23. januarjem), v Kaunasu napovedujejo 800 umetnikov in drugih nastopajočih na 50 lokacijah. Vrhunec dogajanja bo prvo dejanje novega gledališkega projekta Sodobni mit o Kaunasu. Foto: EPA
Za slavnostni konec tedna, ko bodo tudi uradno prejeli svoje naslove (med 19. in 23. januarjem), v Kaunasu napovedujejo 800 umetnikov in drugih nastopajočih na 50 lokacijah. Vrhunec dogajanja bo prvo dejanje novega gledališkega projekta Sodobni mit o Kaunasu. Foto: EPA

Podpredsednik Evropske komisije in komisar za zaščito evropskega načina življenja Margaritis Schinas pa je poudaril, da je kultura med pandemijo omogočala kroženje idej in zbliževala skupnosti. Prav to je po njegovih besedah ambicija pobude EPK-ja, ki je ponovno zaživela z letošnjim letom s tremi prejemnicami naziva. "Upam, da bodo Esch-sur-Alzette, Kaunas in Novi Sad izkoristili ves potencial kulture ter s tem obogatili naše življenjske izkušnje in pokazali na številne pozitivne učinke na področju družbene integracije, teritorialne kohezije in gospodarske rasti," je zaželel.

Evropske prestolnice kulture 2022

Drugič za Litvo in Luksemburg, prvič za Srbijo
Po letu 1995, ko je bilo mesto Luxembourg evropska prestolnica kulture, je zdaj ta naziv pripadel drugemu največjemu mestu Luksemburga. Tudi Kaunas je že drugo litovsko mesto, ki se ponaša s tem nazivom po letu 2009, ko je bila z njim ovenčana Vilna. Novi Sad pa bo prva srbska evropska prestolnica kulture, še piše v sporočilu Evropske komisije.

Rdeča nit kulturnega programa v Novem Sadu so "štiri mostovi", ki naj bi mesto povezali z Evropsko unijo in Zahodnim Balkanom. Poudarjajo vrednote "svoboda, mavrica, upanje in ljubezen" ter obljubljajo več kot 1500 kulturnih prireditev. Uradno bodo program odprli 13. januarja, kar je tudi novoletni večer po julijanskem koledarju.

Kaunas, mesto, ki je bilo v obdobju med vojnama prestolnica Litve, bo še posebej poudarilo svojo modernistično arhitekturo, vse dogodke pa bo strnilo s tematsko rdečo nitjo "Mitološka pošast Kaunasa", ki jo bo razvijalo celo leto.

Mesto Esch-sur-Alzette bo v programu Esch2022 poudarilo širšo regijo v srcu Evrope, ki sega tudi onkraj državnih meja; predstavili bodo svojo pot od časov razcveta jeklarske industrije do novodobnega obrata k digitalni revoluciji.

Esch-sur-Alzette  je drugo največje mesto v Luksemburgu. Foto: G. Thielmann
Esch-sur-Alzette je drugo največje mesto v Luksemburgu. Foto: G. Thielmann

Odštevamo do 2025
Leta 2025 bo ena od evropskih prestolnic kulture Nova Gorica – naslov si bo delila s Chemnitzom v Nemčiji. Pred tem bodo lento nosili še Veszprém na Madžarskem, Elefsina v Grčiji in Temišvar v Romuniji (vsa tri mesta leta 2023) ter Tartu v Estoniji, Bad Ischl v Avstriji in Bodø na Norveškem (vsa tri leta 2024).