Platforma je brezplačna, plačljive so le nekatere vsebine. Ponuja pa od predstav, koncertov in filmov do virtualnih ogledov muzejev in spomenikov.

Znamenita operna hiša v Milanu Scala. Foto: AP
Znamenita operna hiša v Milanu Scala. Foto: AP

ITsArt ima trenutno že več kot 100.000 registriranih uporabnikov. Razdeljen je v tri rubrike: Scena za koncerte, Mesta za virtualne sprehode skupaj z ogledi ikoničnih spomenikov in Zgodbe za filme.

V projekt, ki ga je italijanska vlada podprla s približno 19 milijoni evrov, so vključene ustanove od milanske Scale do Arheološkega parka Pompeji.

"Naš cilj je bil zagotoviti skupno platformo, ki bo dosegla vse večje število tistih po vsem svetu, ki jih zanimata italijanska umetnost in kultura ter hkrati podpirala sektor uprizoritvenih in vizualnih umetnosti," pravi generalni direktor projekta Guido Casali.

Italija je bila s svojimi kulturnimi zakladi, obalami, jezeri in gorami pred izbruhom pandemije covida-19 v začetku leta 2020 peta najbolj obiskana država na svetu.

Sorodna novica Spet odprti Pompeji razmeroma prazni: "Tu smo samo vodniki in novinarji"

Številni muzeji in druge ustanove, ki so morali zapreti vrata za obiskovalce, so, tako kot drugje po svetu, razvili spletno ponudbo za obiskovalce.

"Naredili smo kratke videe, v katerih pripovedujem o najdišču ali o tem, kaj počnemo, kako je bilo v času brez obiskovalcev. Naleteli so na zelo dober odziv," je povedal direktor Arheološkega parka Pompeji Gabriel Zuchtriegel.

Zuchtriegel ni bil naklonjen uporabi obstoječih komercialnih platform, "kjer kot uporabnik niste resnično stranka, ampak zgolj izdelek, saj te platforme prodajajo reklame". "Zato sem mislil, da bi bilo dobro razviti lastno platformo," še pravi.