Knjižnica MGL, ki sodi med najstarejše specializirane teatrološke izdaje v Evropi in svetu, je doživljala boljše in slabše čase, toda doslej ni minilo leto, ko ne bi izdali vsaj ene knjige. Danes jih šteje 147. Foto: MGL
Knjižnica MGL, ki sodi med najstarejše specializirane teatrološke izdaje v Evropi in svetu, je doživljala boljše in slabše čase, toda doslej ni minilo leto, ko ne bi izdali vsaj ene knjige. Danes jih šteje 147. Foto: MGL
Mila Kačič
Prigodnice Mile Kačič v Knjižnici MGL vsekakor zavzemajo nenavadno mesto, a obletnica je priložnost tudi za take poteze. Foto: Založba Sanje
Ob 50-letnici MGL-ove Knjižnice

Ob tej priložnosti je potekala okrogla miza, v četrtek pa bo slavnostni dogodek, na katerem bodo slavili obletnico in knjigo Prigodnice Mile Kačič. Kot je povedala umetniška voditeljica MGL-ja Barbara Hieng Samobor, je Knjižnica MGL prerasla lokalne okvire in je edinstvena celo v evropskem kontekstu. Omeniti velja le dela klasikov gledališke teorije, od Artauda in Craiga prek Klotza, Pavisa do Ubersfeldove.

V 50 letih se je zamenjalo tudi lepo število urednikov; lani je uredništvo prevzela Petra Pogorevc, ki je na novinarski predstavitvi posebno pozornost namenila knjigi Prigodnice igralke in pesnice Mile Kačič.

Mila Kačič, velika igralka in pesnica
Kačičeva (1912-2000) je pisala pesmi prigodnice za številne prijatelje in kolege, sploh gledališke. Čeprav Kačičevo kot pesnico določajo predvsem grenki verzi, je v prigodnicah pokazala svojo humorno, veselo plat. Po besedah Pogorevčeve so skupaj z Ivanko Mežan, kateri je Kačičeva prigodnice zapustila, in urednico Vesno Arhar Štih izbrale 140 pesmi, ki so med drugimi posvečeni Franu Milčinskemu - Ježku, Duši Počkaj, Štefki Drolc, Lojzetu Rozmanu in Mežanovi.

Mežanova, dolgoletna prijateljica Kačičeve, je obudila nekaj spominov in poudarila, da je knjiga Prigodnice tudi poseben dokument časa, ki je žal minil. Gledališčniki so se med seboj veliko več družili, tako v slabih in dobrih časih, in Mila Kačič je bila v tej družbi, čeprav je preživljala številne osebne stiske, vedno zelo radoživa.

Razpon nastanka pesmi je velik: prva, objavljena v knjigi, sega v leto 1932, zadnja v leto 1999. Nekaj pesmi bodo igralke MGL-ja Iva Krajnc, Tanja Ribič in Judita Zidar interpretirale na četrtkovi slovesnosti na velikem odru gledališča. Dogodek nosi naslov po verzu, ki ga je Kačičeva zapisala ob 50-letnici Počkajeve: Petdeset let je malo za katedralo. Večer bo povezoval Gašper Tič, za glasbeni del bosta poskrbela Gal in Severa Gjurin.

O učinku zbirke na slovensko odrsko prakso
Strokovni del zaznamovanja obletnice Knjižnice MGL bo potekal drevi v Studiu MGL. Na vprašanja, kakšen učinek je imela zbirka na slovensko gledališko prakso, kako ažurno je skrbela za prevode temeljnih del iz tujine in kako so jo zaznamovali posamezni uredniki, bodo odgovorili Andrej Inkret, Diana Koloini, Mile Korun, Vasja Predan in Ivo Svetina. Okroglo mizo bo povezoval Matej Bogataj.

Knjižnica MGL pa je ob 50-letnici dobila tudi novo vizualno podobo, ki jo bo odslej oblikovala Mojca Višner.

A. K.

Ob 50-letnici MGL-ove Knjižnice