Foto:
Foto:


Skupina Artizani, ki deluje v sklopu Hiše otrok in umetnosti, je v britanski prestolnici uprizorila predstavo Zlata ptica. Gre za mednarodni projekt, v katerem sodeluje 12 mladih lutkarjev, igralcev in plesalcev. Predstavo, ki združuje cirkuške prvine z elementi lutkovnega gledališča, sta režirala Irena Rajh Kunaver in Ian Owens iz Velike Britanije.

Kostume in lutke je oblikoval Iztok Hrga, lutke, scene in kostume so izdelali Iztok Hrga, Mateja Šušteršič, Neva Vrba, glasbo so izbrali Primož Zupan in skupina Artizani, v predstavi pa nastopajo Maša Ceglar, Jerca Cvetko, Sara Grbovič, Aljoša Pavlič, Anja Slak, Nejc Šimsič, Maja Šimunič, Urša Šimunič, Ana Špik, Anže Virant, Primož Zupan in Urban Žvar Baškovič.

Dinamičnih 40 minut
Gre za lutkovno-artistično predstavo, ki je priredba slovenske pravljice o mladem princu, ki na očetovi jablani obstreli zlato ptico. Kralj je želel ujeti prelepo ptico, ki mu je kradla jabolka, in ponudil svojo krono tistemu, ki mu jo prinese. 40-minutna predstava brez besedila je dinamična, gibanje v njej pa se lahko razume na dva načina - kot animacijo predmetov in prostora iz konteksta lutkovnega gledališča ter kot animacijo teles v smislu cirkuškega artizma.

Festival bo v londonskih studiih Riverside potekal do 18. julija, na njem pa sodelujejo mladi umetniki iz petih držav (Velike Britanije, Nemčije, Belgije, Finske in Slovenije).