Foto:
Foto:
K zanimivosti Bakhantk so pripomogle tudi znane slovenske pevke. Foto: RTV SLO
Helena Blagne

Potem ko sta glasbeno-gledališki spektakel, "balkan opero" v režiji Vita Tauferja in z glasbo Saše Lošića, Slovensko stalno gledališče Trst in Slovensko narodno gledališče Nova Gorica premierno uprizorili sredi oktobra v Trstu, je predstava prišla tudi v Novo Gorico.

Vrh gledališke sezone v Novi Gorici in Trstu
Predstava Bakhantke pomeni vrh gledališke sezone za novogoriško in tržaško gledališče, ki sta moči združili na pobudo slovenskega ministrstva za kulturo. Predstava v Trstu je bila zelo dobro sprejeta, podobne odzive kritikov in ljubiteljev gledališča pa pričakujejo tudi po "slovenski" premieri. Zanimanje za ogled "ekstatičnega obreda, ki osvobaja, odrešuje in pogublja" je namreč zelo veliko.

Ekstatična blodnja na vrhu Kitajrona
Bakhantke so sicer klasična grška tragedija o tebanskih ženskah, privrženkah boga Dioniza. Živijo v divji, ekstatični blodnji na vrhu gorovja Kitajrona. Tebanski kralj Pentej skuša preprečiti orgiastično čaščenje novega boga, čeprav sta mu videc Teiresias in starec Kadmos naklonjena in ga svarita pred božjo jezo. Oddelek vojakov prižene zvezanega učlovečenega Dioniza do kraljeve palače, a bog ne izda svoje identitete niti tedaj, ko ga kralj Pentej žali in s tem zbudi njegovo neizprosno maščevalnost.

Tudi mati kralja Penteja, kraljica Agava, se z drugimi ženskami vdaja pohotnosti. Dioniz predlaga Penteju, naj se, preoblečen v žensko, pridruži divjemu plesu, a bakhantke ga razkrinkajo in raztrgajo. Kraljica Agava v blodni norosti sama odtrga glavo tujcu, v katerem ne prepozna svojega sina, in se z njo zmagoslavno napoti v mesto, kjer jo čaka boleča streznitev.

Helena Blagne v glavni vlogi
Predstava je zasnovana kot preplet arhaičnega in sodobnega ter zahteva izredne igralske, pevske in plesne sposobnosti. Ob številčni zasedbi igralk in igralcev tržaškega in novogoriškega in ansambla, na odrskih deskah svoje igralske sposobnosti predstavljajo tudi poklicne glasbenice in pevke Helena Blagne, Lara Baruca, Andreja Brlec, Cecilia Carvajal, Mirjam Monica, Leticia Yebuah ter Ylenia Zobec.

Osnova za glasbeni spektakel je bil sicer prevod antičnega dela Bakhantke, ki sta ga prispevala Anton Sovre in Kajetan Gantar, medtem ko je svetovalka za staro grščino pri predstavi Mojca Cajnko. Koreografija je delo Matjaža Fariča, sceno in kostume je zasnoval Samo Lapajne, kot dramaturginja in asistentka režije sodeluje Martina Mrhar, lektor je Srečko Fišer, oblikovalec luči pa Samo Oblokar. Asistentka scenografa in kostumografa je Barbara Tavčar.