Tomaž Pandur - tudi znanost je lahko tema gledališke predstave. Foto: Festival Ljubljana
Tomaž Pandur - tudi znanost je lahko tema gledališke predstave. Foto: Festival Ljubljana
Prizor iz predstave Sto minut
Na festivalu Ljubljana je Tomaž Pandur lani gostoval s predstavo 100 minut. Foto: festival ljubljana
Nikola Tesla
Nikola Tesla še danes velja za enega najbolj skrivnostnih znanstvenikov, čigar vseh domislic javnost še do danes ni 'smela' spoznati. Foto: RTV SLO

Predstava Tesla Electric Company, ki je bila javnosti povsem prvič predstavljena v Čedadu, namreč prinaša povezavo govoric različnih medijev, ki ustvarjajo "zaslon", na katerem se gibljejo telesa igralcev. Med slednjimi dominira Rade Šerbedžija, ki mu je Pandur namenil naslovno vlogo še danes skrivnostnega znanstvenika in izumitelja Nikole Tesle. Verjetno skoraj preveč drzno napoved nove forme gledališča smo omenili zato, ker produkcija mednarodne gledališke organzacije pandur.Theaters, gledališča Ulysses in Mittelfesta povezuje fluorescentno svetlobo (ta nas opominja na Teslovo pionirsko delo na področju razisovanja elektrike), gibljivih slik in glasbe. Dodati pa moramo seveda tudi igro.

Težave nosilca pozitivne drugačnosti
Predstava je sestavni del festivala Mittelfest, potrebno pa je opozoriti, da se delo ne ustavlja toliko pri vprašanju, kdo je bil Nikola Tesla, temveč predvsem izprašuje način obstoja in delovanja tega izjemnega znanstvenika. Ta način je zanimiv zato, ker je Teslov um "proizvajal" ideje, ki so bile daleč pred svojim časom (nekatere verjetno tudi pred današnjim časom, kar lahko pojasnjuje dejstvo, da javnosti še do danes niso bili predstavljena vsa znanstvena dognanja Nikole Tesle) in ki so zato Tesli na neki način tudi oteževale življenje v skupnosti.

Odštevanje do 30. avgusta
Scenarij predstave Tesla Electric Company je delo Darka Lukića, njegov popis osebne tragedije Nikole Tesle pa bo slovensko občinstvo lahko spoznalo 30. avgusta, ko bo predstava uprizorjena v ljubljanskem "amfiteatru" Križanke. Življenje in delo Nikole Tesle ni aktualno le zaradi letošnje 150. obletnice njegovega rojstva, pač pa tudi zaradi samega dejstva, da je bilo Teslovo prežeto z njegovo duhovno naravnanostjo, ki pa je bila blizu novodobni duhovnosti.

Pri ustvarjanju predstave so sodelovali še člana glasbenega dua Silence Primož Hladnik in Boris Benko, kostumograf Sašo Radovič, scenograf Numen ter dramaturginja in producentka Livija Pandur. Ob radu Šerbedžiji pa na oder stopijo Livio Badurina, Hristina Popovič, Mijo Jurišič, Felix Stroebel in slovenski igralci Branko Jordan, Gregor Gruden in Primož Ekart.