Igro irskega dramatika Conorja McPhersona v režiji Mileta Koruna bodo še zadnjič slovesno uprizorili v Kozlerjevi dvorani Pivovarne Union.

Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan

Kozlerjeva dvorana je ta mesec gostila zadnje razprodane ponovitve predstave, v kateri skoraj dve desetletji gledamo Sašo Pavček, Iva Bana, Branka Šturbeja, Igorja Samoborja in Aleša Valiča. Predstava gledalce popelje v podeželski pub "nekje bogu za hrbtom", kjer štirje domačini in novinka ob večerni pijači neobvezno klepetajo. Kot je v navadi ob takšnih priložnostih, se iz šaljivega dialoga začnejo luščiti zgodbice o duhovih in najrazličnejših nadnaravnih pojavih, ki so jih doživeli vaščani. Te pa začnejo postajati vse bolj srhljive.

Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan

Prvič so Jez uprizorili 23. novembra 2001 v Mali drami. Tako strokovna gledališka javnost in kritiki kot občinstvo so jo sprejeli naklonjeno. Predstavo je v skoraj dveh desetletjih obiskalo več 10.000 gledalcev, gostovala pa je skoraj po vsej Sloveniji in v zamejstvu.

Ustvarjalci so za Jez prejeli tudi nekaj nagrad ‒ Igor Samobor in Ivo Ban sta za vlogi Jacka in Jima na Festivalu Borštnikovo srečanje leta 2002 prejela Borštnikovo nagrado za igro.

Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan