"Otroci so otroci in vsi so enaki," je ključna izjava glavne junakinje Filumene Marturano, ki jo igra Saša Pavček. Foto: SNG Nova Gorica
Skozi lahkotno in duhovito pripoved, v kateri se prepletajo ekstremna, tudi nasprotujoča si čustva ljubezni, ljubosumja in sovraštva, je temeljno vodilo vendarle iskanje pravice oziroma poravnava za vse potlačene krivice in ponižanja. Foto: SNG Nova Gorica

Predstavo Filumena Marturano so jo v SNG-ju Nova Gorica pripravili v koprodukciji z Gledališčem Koper. V njej je avtor, italijanski gledališki in filmski ustvarjalec Eduardo De Fillipo, skozi komične situacije kritično izpostavil družbene stereotipe in hipokrizijo. Režiser gledalca ne nagovarja zgolj z izzivalnim vprašanjem, ali se nekdanja prostitutka lahko poroči, ampak tudi problematizira položaj in pojmovanje žensk ter nezakonskih otrok v katoliški patriarhalni Italiji.

Otroci so otroci in vsi so enaki
Filumena po petindvajsetih letih življenja s premožnim Domenicom spozna, da se namerava njen lahkoživi "gospodar" poročiti z mlado smrkljo. Razžaljena se odloči za prevaro: zaigra, da je na smrt zbolela in da je njena poslednja želja poroka. Toda takoj ko duhovnik odide, Filumena "ozdravi" in poskuša doseči vse, čemur se je v življenju morala odreči. S svojo bistrostjo, spletkami in vztrajnostjo spravi svoje otroke h kruhu, kar dokazuje, da je prav ženska moč tista, ki ohranja družino in tudi svet.

V tragikomični Filumeni Marturano vsestranski italijanski gledališki in filmski ustvarjalec Eduardo De Filippo izkaže izjemno sočutje do vseh, ki trpijo revščino, krivice in ponižanja. "Otroci so otroci in vsi so enaki," je ključna izjava glavne junakinje Filumene Marturano, ki jo igra Saša Pavček, ob njej pa glavno moško vlogo Domenica Soriana oživi Bine Matoh. V predstavi, ki jo je režirala Katja Pegan, nastopajo še Ivo Barišič, ki ga je zaradi bolezni zamenjal Pavle Ravnohrib, Teja Glažar, Lara Jankovič, Ajda Toman, Blaž Popovski, Igor Štamulak, Rok Matek in Blaž Valič. Dramaturgija je delo Martine Mrhar.

Gledališko delo, ki je sicer izvorno napisano v neapeljskem narečju, na odru zaživi v knjižni slovenščini, primorsko narečje pa uporabljata Filumena in njena zaupnica Rosalia (Teja Glažar), kar še poudari temperament in moč osrednjega ženskega lika. Skozi lahkotno in duhovito pripoved, v kateri se prepletajo ekstremna, tudi nasprotujoča si čustva ljubezni, ljubosumja in sovraštva, je temeljno vodilo vendarle iskanje pravice oziroma poravnava za vse potlačene krivice in ponižanja.

Romantična melodrama traja 2 uri in 15 minut ter ima en odmor.