Odličje Marije Vere za življenjsko delo letos prejme igralec Evgen Car. Foto: Tone Stojko
Odličje Marije Vere za življenjsko delo letos prejme igralec Evgen Car. Foto: Tone Stojko
Slovensko narodno gledališče Maribor
S podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije se bo nocoj v Prešernovem gledališču Kranj začel 44. teden slovenske drame. Foto: BoBo
Ljubljanska Drama po načrtih Alexandra Grafa
Mednarodni gledališki inštitut je svetovni dan gledališča razglasil leta 1962. Foto: MAO
Gašper Tič
Slovenski gledališčniki se bodo praznovanju praznika gledališča pridružili z branjem mednarodne in slovenske poslanice pred predstavami. Mednarodno poslanico je prispeval južnoafriški dramatik in režiser Bret Bailey, slovensko pa igralec Gašper Tič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Na Tednu slovenske drame v Kranju so podelili tudi nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS).

Mednarodno poslanico je prispeval južnoafriški dramatik in režiser Bret Bailey. Kot je zapisal, se neukrotljivi duh uprizarjanja razkriva povsod, kjer prebiva človek, po vaseh in na tehnološko vrhunsko opremljenih odrih glavnih mest.



Nazaj k angažirani umetnosti!
V njej se tudi sprašuje, kaj je tisto, kar gledališčniki čutijo, da bi morali razkrivati v času, ko si na milijone ljudi prizadeva za preživetje. "Ali je v svetu neenakomerno razporejenih moči, v katerem nas skušajo različne hegemonistične ureditve prepričati, da je en narod, ena rasa, en spol, ena spolna izbira, ena religija, ena ideologija in en kulturni okvir vreden več kot vsi drugi, sploh še utemeljeno vztrajati pri tem, da bi morala biti umetnost izvzeta iz družbenih prizadevanj," se sprašuje v poslanici.

Letošnjo slovensko poslanico je prispeval igralec Gašper Tič, in sicer odlomek iz Ode gledališču. V njem opiše nenavadne sanje ob bližajočem se svetovnem dnevu gledališča, v katerih se mu prikaže slovensko gledališče v podobi starca, ki je "še vitalen, a hkrati prav monumentalen".

Gledališčnike prosi: "Zame vselej govorite, da sem na svetu, vam zrcalo, a ko kaj povem, se sliši le malo; naj zavejo se politiki, ki sploh so blizu jim vse fraze, da kultura ni nekaj, kar se odpelje na varno v davčne oaze, ni nekaj, kar se da v stečaj, na novo odpre in skrije grehe za nazaj ... Kultura je nekaj, kar se goji, ker brez nje: ne le človek, narod ne preživi."
"Gledališče je privilegiran prostor"
Minister za kulturo Uroš Grilc je ob svetovnem dnevu gledališča v poslanici zapisal, da je to že tisočletja privilegiran prostor, v katerem družba sama sebi postavlja ogledalo. Pomlad je po ministrovih besedah letni čas, ko praznuje umetnost. Če smo še pred nedavnim praznovali svetovni dan poezije, danes praznujemo svetovni dan gledališča. In čeprav ali ravno zato, ker je v nekem smislu res, da je ves svet oder in vsi ljudje igralci tisočerih vlog, je gledališče že tisočletja privilegiran prostor, v katerem družba sama sebi postavlja ogledalo, je zapisal v poslanici. Gledališče od nekdaj predstavlja prostor družbene refleksije, dodaja, in če vemo, da je neko družbeno okolje bogato s kakovostno dramo, lahko sklepamo, da zmore samo sebe misliti trezno in drzno. Količina in kakovost predstav, pa tudi število obiskovalcev v slovenskih gledališčih po njegovem prepričanju pričajo, da tovrstna refleksija pri nas živi.

Odličje Marije Vere za življenjsko delo letos prejme igralec Evgen Car, veliki bršljanov venec za življenjsko delo pa Barbara Pavlin za delo in dosežke na področju gledališke maske. Svetovni dan gledališča je razglasil Mednarodni gledališki inštitut, ki je tudi nosilec dogodkov ob gledališkem prazniku.