Foto: LGL/Mankica Kranjec
Foto: LGL/Mankica Kranjec

Na festivalu je sicer sodelovalo devet gledališč iz Ukrajine, Rusije, Hrvatske, Češke, Slovenije, Črne gore in Srbije.

Glavno nagrado festivala Zlata iskra je v petek dobila predstava Zamrznjene pesmi mestnega lutkovnega gledališča z Reke, v kateri igra slovenski igralec Tilen Kožamelj, ki je, tako kot Aja Kobe, tudi dobitnik ene od petih nagrad za igralske dosežke, so sporočili iz LGL-ja.

Sorodna novica Ker ni tako hudo, če si majhen in boječ

Predstava Škrt škrt kra čof! režiserke Ivane Djilas, v kateri igra nagrajena Aja Kobe, je nedavno gostovala tudi v Banjaluki v Bosni in Hercegovini. Nastala je leta 2017 na podlagi pravljice belgijske ilustratorke in pisateljice Kitty Crowther, dobitnice prestižne nagrade za otroško literaturo Astrid Lindgren.

"Škrt škrt kra čof! je nežna pravljica za najmlajše, kjer se prepletajo močna čustva in bogata domišljija," piše na strani gledališča.

Akvarij na poti
Ekipa predstave LGL-ja Akvarij režiserja Mihe Goloba je prav tako na gostovanju. V nedeljo so odigrali prvo predstavo na 7. festivalu lutkovnega gledališča Materia Magica v mestu Klaipeda v Litvi, sledilo bo sodelovanje na festivalu vizualnega gledališča Treff 2019 v Talinu v Estoniji, turneja pa se bo sklenila na mednarodnem gledališkem festivalu Karuzela v Lodžu na Poljskem, kjer si bodo poleg Akvarija gledalci lahko ogledali še eno uprizoritev LGL-ja, animirano pripoved s kredno risbo Nekje drugje režiserja Tina Grabnarja.