Središčna elementa umetniškega zanimanja plesalke in koreografinje Ingrid Berger Myhre sta jezik in semiotika. Foto: Sara Anke/Emanat
Središčna elementa umetniškega zanimanja plesalke in koreografinje Ingrid Berger Myhre sta jezik in semiotika. Foto: Sara Anke/Emanat

Fizični uvod se bo začel ob 19.00, predstava Vrzeli pa bo sledila uro pozneje. Ingrid Berger Myhre, ki si je za središčna elementa svojega zanimanja izbrala jezik in semiotiko, v predstavi uporabi besedilo in gib, s katerima igrivo in nekoliko predrzno razkriva načine, kako beremo stvari, situacije ali ljudi ter kako jim pripisujemo pomene, kar naredi z neopaznimi zasuki, ki gledalcu prepuščajo možnost, da vrzeli v dogajanju zapolni sam. Kot so sporočili iz zavoda za razvoj in afirmacijo plesa in sodobne umetnosti Emanat, je predstava Vrzeli izbrana v selekcijo 20 predstav mreže Aerowaves Twenty 18.

Ples z nasmehom
"Ironičen komentar na steni, poigravanje s pričakovanji in zvočne domislice v stilu Marthalerja – glasba je pridušena, medtem ko se plesalka izgublja v scenografiji – vse to prispeva k duhovitosti predstave Vrzeli. To je predstava, v kateri ples relativizira samega sebe; da, je mogoče. (…) Oglejte si jo: to je ples z nasmehom," so o predstavi zapisali v de Theaterkrant.

Njeno delo se močno naslanja na besedilo, gesto/gib oziroma na sopostavitev obeh, se osredišča okoli razbiranja in projiciranja pomenov, kar avtorica dosega s subtilnimi zasuki v konvencijah, kontekstih in pričakovanjih. Koreografinja je ustvarila več celovečernih predstav, tesno pa sodeluje tudi z Dansateliers Rotterdam, ki je od leta 2013 tudi koproducent njenih projektov.

V preteklosti je sodelovala tudi z več slovenskimi avtoricami in avtorji, med drugim v predstavi Sramota Maje Delak, ki je leta 2013 prejela nagrado strokovne žirije na bienalnem festivalu Gibanica. Povezala se je tudi z Vladom Repnikom in na rezidenci v Ljubljani pripravljala predstavo Poslednji zapiski. Obiskovalci tehnoburleske so jo lahko videli tudi v eni izmed edicij Tatovov podob. Njeno tokratno gostovanje v Ljubljani podpira Mestna občina Ljubljana, kot partner pa SVŠGL.

V predstavo bo gledalce s Fizičnim uvodom popeljala plesalka, performerka, koreografinja in pedagoginja Anja Bornšek. Uvod je namenjen občinstvu, ne glede na posameznikovo plesno predznanje, udeležencem pa ponuja možnost, da z lastnim telesom izkusijo specifične koreografske ideje, estetske preference in predvsem "fizikalnosti", ki jih različne predstave izpostavljajo.