Katarina Klančnik Kocutar. Foto: Boštjan Lah/Lutkovno gledališče Maribor
Katarina Klančnik Kocutar. Foto: Boštjan Lah/Lutkovno gledališče Maribor

Svetovni kongres organizacije Unima (Union Internationale de la Marionnette) je tokrat namesto na Baliju v Indoneziji potekal prek spleta, vendar je zato združil več predstavnikov z vseh celin.

Na čelu Komisije za publikacije in sodobno pisanje
Del večdnevnega kongresa, ki ga organizirajo na štiri leta, so tudi volitve v najvišje organe te organizacije. V izvršni odbor je izvoljenih osemnajst članov, ki prihodnja štiri leta vodijo svoje komisije. Katarina Klančnik Kocutar je bila že drugič izvoljena v izvršni odbor in bo prihodnja štiri leta vodila Komisijo za publikacije in sodobno pisanje (Publication & Contemporary Writing Commission).

Sorodna novica Svetovni dan lutk: "Valovi se bodo umirili, oblaki dvignili in nad nami bo modro nebo!"

Komisija bo nadaljevala delo, med drugim bo dopolnjevala enega največjih projektov organizacije Unima, in sicer Svetovno spletno enciklopedijo Wepa (World Encyclopedia of Puppetry ).

Čez štiri leta kongres v Južni Koreji
Na kongresu, ki se je sklenil včeraj, so izglasovali tudi prireditelja naslednjega svetovnega kongresa – leta 2025 ga bodo organizirali v Čunčeonu v Južni Koreji.

Nevladna organizacija Unima, ki je pridružena Unescu, je najstarejša mednarodna gledališka organizacija na svetu. Ponaša se z več kot 90-letno tradicijo povezovanja med lutkarji z vsega sveta in je prisotna v več kot 90 državah.