Foto:
Foto:

V lutkovnem gledališču Ljubljana so s premiero lutkovne predstave oživili priljubljenega medvedka Puja Alana Alexandra Milneja.

Delo je priredila Blažka Müller Pograjc, dramaturgija in režija pa sta delo Matjaža Pograjca.

Pograjc, sicer hišni režiser Slovenskega mladinskega gledališča, bolj poznan po gibalno-plesnih predstavah, se je tako prvič zares lotil lutkovne režije. Pred leti je že sodeloval v koprodukciji SMG-ja in LGL-ja s predstavo Peter Pan. "Medved Pu nima možganov, pa zato ni neumen, samo drugačen je. Rad počne neumnosti, da so videti pametne," sporoča Pograjc.

Lutke ne spominjajo na Disneya
Ena izmed prvih ovir, ki so jih morali v LGL-ju prestopiti, je bila zagotovitev avtorskih pravic za uprizoritev Medvedka Puja (v izvirniku: Winnie-the-Pooh). Lastniki licence za avtorske pravice so med drugim zahtevali, da lutke ne smejo biti podobne Disneyjevim junakom. S tem ustvarjalci predstave niso imeli težav, saj bodo lutke v likovni zasnovi Barbare Stupice vodene ročno in bodo uprizorjene kot "muppetki", torej bodo animatorji premikali usta in si s palicami pomagali pri premikanju okončin.

Junaku otroške literature bo glas posodila Katja Povše, nastopili pa bodo še Brane Vižintin (Sivček in Ru), Gašper Malnar (Pujsek), Aneja Štravs (Sova in Tiger), Iuna Ornik (Zajec) in Asja Kahrimanovič (Kengu). Literarno delo je prevedla Majda Stanovnik, s prepesnitvijo verzov pa pri predstavi sodeluje še Gregor Strniša.

Milne je pisal za sina Robina
Pisatelj A. A. Milne (1882-1956), rojen v Londonu, je pisal drame, komedije, romane in kriminalke, trajno mesto v angleški književnosti pa si je pridobil z zgodbami in verzi o Chistopherju Robinu in medvedu Puju. Ustvaril je niz zabavnih, obenem pa poučnih dogodivščin nerodnega, toda modrega medvedka in njegovih prijateljev. Leta 1926 je napisal zbirko desetih zgodb z naslovom Medved Pu, v Hiši na Pujevem oglu in še deset pesmi. Pesmi je kasneje zbral pod naslovom Svet Christopherja Robina, povesti pa pod naslovom Pujev svet. Milne je povesti pisal za sina Robina, ki je imel medveda in je najrajši poslušal pravljice o sebi.