Ta bo potekala med 22. in 29. avgustom, na njem pa se bodo z instalacijami, predstavami, pogovori in drugim predstavili slovenski ter tuji ustvarjalci.

Festival Mladi levi bo potekal med 22. in 29. avgustom. Foto: Zavod Bunker
Festival Mladi levi bo potekal med 22. in 29. avgustom. Foto: Zavod Bunker

Letos gre za "lovljenje ravnotežja med našo ranljivostjo in odpornostjo", pravi Nevenka Koprivšek, umetniška direktorica zavoda Bunker, ki festival organizira. Zanjo je najhujša nevednost, saj se program festivala tudi dober teden pred izvedbo še vedno spreminja.
Ob zgoraj omenjenem razmišljanju so se odločili za več strategij. Projekti potekajo zunaj, tudi na Odprtem odru na muzejski ploščadi, ter na različnih lokacijah po mestu in v manjših, intimnejših skupinah.

Program festivala Mladi levi najdete tukaj.

Pri razvoju bodo proaktivno podprli 12 slovenskih umetnikov, pet projektov pa bodo predstavili že na festivalu. Mirjana Medojević bo "gledališko modrovanje" Pri meni doma začela v svojem domu. S soustvarjalkami se poigrava z idejo, kako na drugačen način ustvariti neko produkcijo.

Kakšni bi bili arheološki ostanki izumrlega človeštva
Jaka Andrej Vojevec, ki je svojo idejo pretvoril v interaktivno predstavo Gledališče človeštva: Plastocen, bo pet dni festivala raziskoval, kaj bi se zgodilo, če bi človeštvo izumrlo, in bi neznani arheologi odkrili njegove ostanke. Izumrla civilizacija plastiščarjev bo svoje sledi popolnoma naključno pustila na nekaj ljubljanskih lokacijah.

Ameriški umetnik Davis Freeman raziskuje zgodovino svoje družine, katere člani so bili lastniki plantaže s sužnji. Foto: Zavod Bunker
Ameriški umetnik Davis Freeman raziskuje zgodovino svoje družine, katere člani so bili lastniki plantaže s sužnji. Foto: Zavod Bunker

Ker se kljub razmeram niso želeli odpovedati mednarodnim sodelovanjem, so iskali projekte, ki so jih lahko prenesli v slovenski prostor in jih je mogoče realizirati z lokalnimi udeleženci, skoraj brez potovanja umetnikov.

Kako zlomi v življenju osebo naredijo močnejšo
Festival odpira Davis Freeman s stand up komedijo z elementi tragedije Daj še usta, v kateri ameriški umetnik raziskuje zgodovino svoje družine, katere člani so bili lastniki plantaže in sužnjev ter člani kukluksklana. Razmišlja, kako človekova preteklost determinira njegovo sedanjost in prihodnost ter kako zlomi v življenju osebo naredijo močnejšo.

Kaj Slovenci pometamo pod preprogo
Otvoritveni večer bo potekal tudi v znamenju umetniškega kolektiva God's Entertainment, ki rad dregne v moralna načela družbe. Predstavil bo instalacijo Pometeno pod preprogo, ki bo udeležencem omogočala, da pokukajo pod stkano preprogo z motivom slovenske zastave in si preberejo, kaj vse Slovenci dobesedno in metaforično "pometejo pod preprogo".

15 otrok se nauči branja z dlani
Italijanska umetnica Francesca Grilli bo predstavila rezultate projekta Iskre, pri katerem je 15 lokalnih otrok naučila palmije – znanja ročne astrologije oziroma branja z dlani. Otroci bodo na predstavi, ki se igra s spremembo položajev moči, naključno izbrali udeležence in jim z dlani napovedali njihove usode.

Program prinaša tudi avtobiografsko delo Poskus umirjanja češkega umetnika Borisa Nikitina, ki raziskuje dve prelomnici v svojem življenju: očetovo bolezen in njegovo željo po evtanaziji ter izkušnjo razkritja svoje spolne usmerjenosti.

Arhiv samozadostnosti. Foto: Nada Žgank/Zavod Bunker
Arhiv samozadostnosti. Foto: Nada Žgank/Zavod Bunker

Dvom, zmernost, pogum ali svoboda
Napovedujejo tudi štiri Debatne kafane, na katerih želijo pri zavodu nagovoriti velike teme, ki jih postavljajo v trikotnik debate. Tega sestavljajo gledališče, novi časi in ena od izbranih tem – dvom, zmernost, pogum ali svoboda.

Leto polno drame
Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi režijski prvenec Marte Pulk Leto polno drame, za katerega je režiserka našla 21-letno Alissijo-Elisabeto Jevjukovo, ki nikoli ni obiskala gledališča. Film sledi "poklicni gledalki", ki je eno leto hodila na gledališke dogodke, prisotna pa bo tudi na festivalu Mladi levi, ki mu bo podala oceno in napisala kritiko.