Foto:
Foto:
Primož Pirnat (na sredini) v predstavi Don Juan.
Prizor iz predstave Koža

Priznanje za življenjsko delo prejme dramska igralka Maja Šugman za 45-letni opus v slovenskih poklicnih gledališčih.

Priznanja za igralske dosežke v letu 2003 pa prejmejo Primož Pirnat za vlogo Sganarella v Molierovem Don Juanu v režiji Vita Tauferja in izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica ter igralski kvartet Barbara Vidovič, Tjaša Železnik, Branko Jordan in Miha Nemec za uprizoritev Koža po motivih Strindbergove Gospodične Julijev režiji Jerneja Lorencija in izvedbi
Slovenskega ljudskega gledališča Celje.

Tako so se soglasno odločili člani komisije za priznanja pri ZDUS-u, ki ji je predsedoval igralec Vlado Novak, članici pa sta bili igralki Metoda Zorčič in Marinka Štern.

Za Šugmanovo je oder ves svet
V utemeljitvi nagrad so zapisali, da je danes upokojena Maja Šugman v svoji 45-letni igralski karieri izoblikovala številne nepozabne vloge najrazličnejših žanrov. Šugmanova je bila od
leta 1965 do 1997 zvesta ansamblu Mestnega gledališča ljubljanskega, prej pa tudi vidna članica Slovenskega ljudskega gledališča v Celju in mariborske Drame.

Med 65 vlogami, ki jih je do zdaj odigrala na odru MGL-ja, je odigrala Mrs. Kitty Warren v komediji Georgea Bernarda Shawa Posli gospe Warrenove, Miro v Hiengovem Izgubljenem sinu, Rošlinko v Golarjevi Vdovi Rošlinki, Ines v Sartrovih Zaprtih vratih, Martho v Kroetzovi igri Človek Meier, služkinjo Toaneto v Molierovem Namišljenem bolniku, Petro von Kant v Fassbinderjevi igri Grenke solze Petre von Kant ...

Za svoje stanovske kolege, ki so ji podelili nagrado, je Maja Šugman "resnično vrhunska interpretka, ki še danes s svojo igro izpričuje to, da je oder res lahko ves svet".

Pirnat je igralec širokega ustvarjalnega razpona
Dobitnik priznanja ZDUS-a za leto 2003 Primož Pirnat je eden vidnejših slovenskih igralcev mlajše generacije, ki je z vlogo Sganarella v predstavi Don Juan SNG Nova Gorica obogatil - dopolnil svoj raznolik igralski opus. Njegov Sganarelle je zabaven, duhovit in presega klasičen pogled na Molierovega junaka. Pirnat ga je uprizoril subtilno, umetniško izpolnjeno ter dokazal, da je igralec širokega ustvarjalnega razpona, je zapisala žirija v utemeljitvi nagrade.

Premišljen igralski izraz četverice
Mladi igralci Branko Jordan, Miha Nemec, Barbara Vidovič in Tjaša Železnik so v uprizoritvi Koža žirijo prepričali z zrelim in v vseh pogledih minuciozno premišljenim igralskim izrazom, ki niti za trenutek ne zdrsne v neskladje z uprizoritvenim konceptom. Vsa odrska stanja oseb so jasna; omogoča jih izjemna disciplina v odrski pojavnosti in razumljivosti v besedi, je zapisala žirija.

Nagrade bodo nagrajencem izročili ob različnih datumih na njihovih matičnih odrih. Maji Šugman jo bodo predvidoma izročili 8. 4. ob novi premieri v Mestnem gledališču ljubljanskem.