Gledališča v ta namen na različnih spletnih straneh in kanalih objavljajo arhivske posnetke svojih predstav, vse več gledališč pa ponuja tudi druge vrste spletnih vsebin, kot so pogovori z igralci.

To nedeljo lahko na spletni strani ujamete predstavo Milene Marković Barčica za punčke v režiji Aleksandara Popovskega. Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan
To nedeljo lahko na spletni strani ujamete predstavo Milene Marković Barčica za punčke v režiji Aleksandara Popovskega. Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan

Ljubljanska Drama bo denimo vse do januarja na YouTubovem kanalu vsako prvo in tretjo nedeljo v mesecu objavila arhivski posnetek ene izmed uprizoritev SNG-ja Drama Ljubljana. Tako bo v nedeljo, 15. novembra, na ogled predstava Milene Marković Barčica za punčke v režiji Aleksandara Popovskega. Seznam predstav, za katere so oziroma bodo na voljo posnetki, je objavljen na spletni strani ljubljanske Drame.

Poklon Danetu Zajcu
V zvočni knjižnici Ljubljanske Drame ponujajo tudi zvočne uprizoritve iger. Danes bodo predvajali drugi del Otroka reke Daneta Zajca v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec, ki mu bodo ob sredah sledili še štirje deli. Pozneje bodo ponudili novo zvočno dramo Zajca, ki so mu letos posvetili sezono.

Poleg pogovorov z igralci MGL na ogled ponuja tudi odmevno kriminalko Vranja vrata.  Foto: MMC RTV SLO
Poleg pogovorov z igralci MGL na ogled ponuja tudi odmevno kriminalko Vranja vrata. Foto: MMC RTV SLO

Ponedeljki so čas za Gazvodovo kriminalko Vranja vrata
Na spletnem kanalu YouTube Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) ob sobotah zvečer ponujajo na ogled izvirno gledališko kriminalno nadaljevanko Vranja vrata avtorja Nejca Gazvode v režiji Aleksandra Popovskega. Ponovitve so na sporedu ob ponedeljkih zvečer.

Obenem so v MGL-ju uvedli pogovore igralskih parov, ki so jih naslovili Brez igre o igri. Prisluhniti bo mogoče anekdotam o skupnih trenutkih na odru in v zaodrju, vsak igralec pa bo razkril tudi svoje majhne skrivnosti in skrivnosti gledališkega poklica. Cikel je prejšnji teden uvedel pogovor med Ivo Krajnc Bagola in Urošem Smolejem. Že ob spomladanskem valu epidemije so na družbenih omrežjih začeli objavljati pogovore z igralci MGL-ja, ki jih pod sloganom Brez maske vodi dramaturginja Ira Ratej. V prihodnjih tednih se bodo predstavili Matic Lukšič, Viktorija Bencik Emeršič, Ajda Smrekar, Filip Samobor in drugi.

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) nadaljujejo spletne pogovore v Deželi pridnih. V soboto bo na sporedu pogovor z Boštjanom Naratom in Erikom Valenčičem, ki bosta gostila Teo Jarc iz sindikata Mladiplus, umetnostno zgodovinarko Beti Žerovc, Larsa Podkrajška (MAO) in Saro Štiglic (Mladi za podnebno pravičnost). V soboto, 21. novembra, pa si bo mogoče na spletu ogledati predstavo Republika Slovenija, ki je nastala ob 25. obletnici države.

Matija Stipanič bo gledalce prek spleta nagovoril, črpajoč iz predstave Mostovi in bogovi. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor
Matija Stipanič bo gledalce prek spleta nagovoril, črpajoč iz predstave Mostovi in bogovi. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor

Iz Maribora gledališki monologi igralcev
V SNG-ja Maribor na družabnih omrežjih vsak večer pod naslovom Naj se dvigne zastor! objavljajo gledališke monologe igralcev. V torek je imel monolog Viktor Hrvatin Meglič, pri čemer se bo navezoval na Sofoklejevo Antigono, nocoj pa bo spletne gledalce nagovoril Matija Stipanič, ki bo črpal iz predstave Mostovi in bogovi Nejca Gazvode po motivih del Toneta Partljiča. Na spletu je na ogled tudi nekaj arhivskih posnetkov opernih predstav mariborske opere in baleta, kmalu pa bodo ponudili tudi cikel arij.

K virtualnemu ogledu predstav vabijo tudi v celjskem gledališču. Na YouTubu sta trenutno na ogled predstava Williama Shakespearja Romeo in Julija v režiji Matjaža Zupančiča in avtorski projekt Branka Završana Dej, ne govor.

Gledališča so morala zaradi pandemije covida-19 letos že drugič zapreti vrata. Foto: arhiv SNG Drama Ljubljana
Gledališča so morala zaradi pandemije covida-19 letos že drugič zapreti vrata. Foto: arhiv SNG Drama Ljubljana

Primorska gledališča ob nedeljah popeljejo med svoje zgodbe
Primorska gledališča so se v novem valu epidemije znova združila, tako Slovensko stalno gledališče iz Trsta, SNG Nova Gorica in Gledališče Koper na spletu ponujajo najuspešnejše koprodukcije. Gledališča bodo na svojih profilih na Facebooku vsako nedeljo istočasno objavila predstavo, ki je nastala v skupni produkciji. Spletni cikel je preteklo nedeljo uvedla predstava Barufe Carla Goldonija v priredbi Predraga Lucića in režiji Vita Tauferja, ki je leta 2018 prejela nagrado tantadruj.

Med predstavami, ki jih svojim gledalcem na spletu ponujajo primorska gledališča, je komedija Branislava Nušića Gospa ministrica v režiji Dušana Jovanovića. Foto: SNG NOVa Gorica/Gledališče koper
Med predstavami, ki jih svojim gledalcem na spletu ponujajo primorska gledališča, je komedija Branislava Nušića Gospa ministrica v režiji Dušana Jovanovića. Foto: SNG NOVa Gorica/Gledališče koper

Ob prihodnjih nedeljah bodo sledile predstava Iztoka Mlakarja Duohtar pod mus v Taufarjevi režiji, predstava Francesca Randazza Za blagor vseh ljudi režiserske Nenni Delmestre, komedija Branislava Nušića Gospa ministrica v režiji Dušana Jovanovića in Shakespearov Kralj Richard Tretji v režiji Mileta Koruna. Decembra bodo gledališča ponudila še predstave za mlajše občinstvo. Obenem SNG Nova Gorica ob torkih in petkih objavlja na spletu arhivske posnetke svojih gledaliških uspešnic, znova pa so uvedli tudi cikel pravljic, ki jih berejo igralci.

Pravljice, ki jih interpretira Pavle Ravnohrib
Posnetke 25 arhivskih predstav, ki jih v letošnji sezoni ne igrajo, si je mogoče ogledati tudi na spletni strani Anton Podbevšek tetra (APT), objavljen pa je tudi seznam pravljic, ki jih bere Pavle Ravnohrib. Pripravljajo tudi že nove bralne uprizoritve, ki ne bodo temeljile na pravljicah.

Tudi Prešernovo gledališče Kranj je na kanalu YouTube objavilo svoje arhivske predstave. Na voljo je 22 predstav. Nekaj predlogov za spletne oglede predstav po slovenskih gledališčih pa je mogoče najti tudi na portalu Sigledal.