Pavlo nad prepadom že uprizarja Slovensko mladinsko gledališče. Foto: Peter Uhan
Pavlo nad prepadom že uprizarja Slovensko mladinsko gledališče. Foto: Peter Uhan
Vinko Möderndorfer
Vinko Möderndorfer se je med nominirance uvrstil s kar dvema deloma. Foto: BoBo
Teden slovenske drame
Tradicionalni festival slovenske dramatike se v Kranju začenja na svetovni dan gledališča, 27. marca. Foto: BoBo

Strokovna žirija je za nagrado nominirala besedili Pavla nad prepadom Andreja E. Skubica in tisočdevetstoenainosemdeset Simone Semenič ter dve besedili Vinka Möderndorferja Mali nočni kvartet in Evropa.

Na natečaj za nagrado Slavka Gruma, ki jo Prešernovo gledališče Kranj že tradicionalno podeljuje v sklopu Tedna slovenske drame, je prispelo 27 besedil. V konkurenci za nagrado so ostala tudi tri besedila, ki so bila za nagrado nominirana na lanskem festivalu.

Iz tega nabora je žirija, ki jo sestavljajo kritik in teatrolog Matej Bogataj, dramaturginja in prevajalka Darja Dominkuš, igralka Vesna Jevnikar, režiser in pisatelj Marko Sosič ter režiserka Renata Vidič, izbrala letošnje nominirance.

Dramska besedila, ki se potegujejo za nagrado Slavka Gruma, bodo predstavljena v okviru že tradicionalnega dneva nominirancev, ki bo 1. aprila.

Pavla Jesih, ženska pred svojim časom
Pavla nad prepadom
Andreja E. Skubica je na zgodovinske vire in dokumente naslonjena drama o medvojni plezalki in lastnici kinematografov Pavli Jesih. Drama iz retrospektive Pavlinih zrelih let obnavlja dogodke, njene plezalne uspehe in nesrečo v gorah, prikaže pa tudi pritiske povojne socialistične oblasti, agitpropa in raznih ideoloških forumov nanjo.

Dramsko besedilo Simone Semenič tisočdevetstoenainosemdeset zasuče in 'odvijači' dva časa, začetek osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bila prihodnost obetavna, in današnjega, ko se zavedamo, da smo lepši jutri izgubili nekje vmes, med idealiziranjem prihajajočega in nostalgičnim spominom na preteklost.

Mali nočni kvartet Vinka Möderndorferja je napeta in pretresljiva igra o ljudeh, ki v zaostrenem ekonomskem položaju izgubljajo tako gmotno varnost kot dostojanstvo, in o tistih, ki so isti položaj s pridom izkoristili.

Möderndorferjevo besedilo Evropa pa je groteskna črna komedija o brezizhodni eksistencialni usodi mlade generacije, predvsem tiste, ki se lahko pohvali z izobrazbo.

Nagrada za dramatika pred 30. rojstnim dnevom
Prešernovo gledališče Kranj od leta 2012 podeljuje tudi nagrado za mladega dramatika, za katero se lahko potegujejo nova slovenska dramska besedila avtorjev, starih do 30 let. Za nagrado je letos na natečaj prispelo šest besedil, dobitnika pa bo strokovna žirija, prav tako kot dobitnika Grumove nagrade, razglasila na sklepni slovesnosti 44. Tedna slovenske drame, ki bo 6. aprila.

Letošnji Teden slovenske drame v številkah
Tradicionalni festival slovenske dramatike se bo v Kranju začel na svetovni dan gledališča, 27. marca. V enajstih festivalskih dneh se bo zvrstilo 17 predstav. Od tega se jih bo osem potegovalo za nagrado Rudija Šeliga za najboljšo predstavo tekmovalnega programa, vse uprizoritve pa bodo tekmovale za nagrado občinstva.