Litvinenkova tragična zgodba namreč vključuje vse elemente operne zvrsti, pravi moč, politično noto, prevaro, ljubezen in nevarnost.

"Ko sem odložil knjigo, sem pomislih, za vraga - to mora postati opera," se nastanka ideje za opero o Litvinenku spominja skladatelj Anthony Bolton. Foto: EPA

Idejo je tudi uresničil in tri leta ustvarjal opero z naslovom Življenje in smrt Aleksandra Litvinenka. Ta bo 16. julija premierno na sporedu londonske Grange Park Opere. Zgodba se odvija na dveh koncih v Rusiji in Veliki Britaniji.

Aleksander Litvinenko je umrl leta 2006 zaradi zastrupitve. Foto: Reuters
Aleksander Litvinenko je umrl leta 2006 zaradi zastrupitve. Foto: Reuters

V opero je vključil tudi elemente priznanih ruskih skladateljev, kot so Sergej Rahmaninov, Dmitrij Šostakovič in Peter Iljič Čajkovski, pa tudi ruski nogometni napev, vojaški marš in čečenska himna. Skladatelj je izrazil upanje, da je ustvaril delo, ki bo dolgo živelo na odrih in bo s tem ohranjalo Litvinenkovo zgodbo živo. "To je nekaj, kar opera zmore," poudarja.

Kot je na predstavitvi novega dela povedal Bolton, ga je začela zgodba ruskega vohuna zanimati, potem ko je prebral njegovo biografijo. Aleksander Litvinenko, nekdanji vohun KGB-ja in njegove ruske naslednice FSB-ja, pozneje pa kritik Kremlja z azilom v Veliki Britaniji, je umrl leta 2006, star 43 let zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210.

Litvinenko je strup zaužil s čajem, ki ga je spil v londonskem hotelu Millennium. Leta 2016 je britanska preiskava pokazala, da je Litvinenkov umor verjetno odobril ruski predsednik Vladimir Putin. Britanska policija je kot glavna osumljenca, ki naj bi Litvinenku podtaknila strup, imenovala ruska državljana Andreja Lugovoja in Dmitrija Kovtuna, a Londonu ni uspelo, da bi od ruskih oblasti dosegli njuno izročitev.

Pravici še vedno ni bilo zadoščeno, a ostajam optimistična, da bodo ljudem, ki so mi ubili moža, nekoč sodili, pravi vdova Marina Litvinenko. Foto: Reuters
Pravici še vedno ni bilo zadoščeno, a ostajam optimistična, da bodo ljudem, ki so mi ubili moža, nekoč sodili, pravi vdova Marina Litvinenko. Foto: Reuters

Na predstavitvi opere je bila prisotna tudi vdova nekdanjega ruskega vohuna Marina, ki je dejala, da v moževem primeru pravici še vedno ni bilo zadoščeno, vendar ostaja optimistična, da bodo ljudem, ki so ubili njenega moža, nekoč sodili. Želi si, da bi si opero ogledali tudi predstavniki ruske oblasti.