Predstava Optimist govori o izkušnjah slehernika, ki se je rodil v Jugoslaviji, odraščal v Sloveniji in se naposled znašel na trgu delovne sile, imenovanem Evropa. Foto:
Predstava Optimist govori o izkušnjah slehernika, ki se je rodil v Jugoslaviji, odraščal v Sloveniji in se naposled znašel na trgu delovne sile, imenovanem Evropa. Foto:

Po besedah direktorja festivala Mihaela Kranjčevića tudi letos pričakujejo okoli 15.000 obiskovalcev, čeprav je gospodarsko krizo čutiti tudi pri prodaji vstopnic. Večina prireditev je brezplačna, pet ali 10 evrov je treba odšteti le za predstave na glavnem odru v letnem gledališču.

Koncept, ki pritegne
V desetih dneh se bodo na različnih prizoriščih zvrstile komedije, koncerti, prireditve za otroke in športne aktivnosti. Letno gledališče, ki se nahaja sredi gozda, je glavno prizorišče dogajanja v okviru festivala in ima lokaciji primeren slogan "v senci mogočnih smrek". Tukaj bodo vsak večer ob 20.00 na ogled komedije, različne predstave pa bodo tudi v Domu kulture v središču Ruš.

Koncept festivala, ki pritegne obiskovalce od Dravograda do Gornje Radgone, ostaja enak kot prejšnja leta. Osrednje dogajanje je na letnem gledališču na obronkih Pohorja, kjer bo na ogled deset komedij, med drugim premiera predstave Iščem moža režiserja Romana Končarja ter predpremiera Kuhne v režiji Sebastijana Stariča in z Violeto Tomič v glavni vlogi.

Na sosednjem odru: kantavtorji
Na odru v ruškem športnem parku bo na sporedu produkcija 8. festivala kantavtorstva Kantfest, ki jo bo v soboto odprl Boštjan Narat, ki mu je žirija tega festivala podelila naziv Zlata kanta 2010. V športnem parku pa bodo tudi razne športne prireditve, za otroke pa bosta ponovno na voljo Otroški oder z gledališkimi in lutkovnimi predstavami ter oder Pohorska pravljica z delavnicami in drugo animacijo. V okviru festivala bo potekala tudi Ruška rancarija oziroma tekmovanje v veslanju na Dravi.