Sapramiška, ena najbolj priljubljenih marionet Lutkovnega gledališča Ljubljana, bo ob svojem jubileju zaživela v osveženi podobi. Premiera predstave bo 6. oktobra. Foto: LGL
Sapramiška, ena najbolj priljubljenih marionet Lutkovnega gledališča Ljubljana, bo ob svojem jubileju zaživela v osveženi podobi. Premiera predstave bo 6. oktobra. Foto: LGL
Svetlana Makarovič
Svetlani Makarovič, ki je podpisala vrsto pravljic, ob kateri so odraščale številne generacije otrok, bo danes Sapramišje praznovanje uvedla s koncertom šansonov. Ob tej priložnosti pa se ji bodo na Odru pod zvezdami pridružili številni gostje. Foto: BoBo
Sapramiška
Slikanica Sapramiška je prvič izšla natanko pred 40 leti z ilustracijami Marije Lucije Stupica, leta 1986 z ilustracijami Svetlane Makarovič, izdajo iz leta 1998 pa so pravljico pospremile podobe Gorazda Vahna. Foto: Mladinska knjiga

Na Odru pod zvezdami se bodo Svetlani Makarovič pridružili gostje Nino de Gleria, Jože Šalej, Jelena Ždrale, Blaž Celarec, Janja Majzelj, Martina Maurič Lazar, Andrej Rozman - Roza, Tilen Artač in Anja Štefan. Razprodani koncert uvaja niz dogodkov, s katerimi bodo v mesecu dni proslavili 30. obletnico marionetne predstave Sapramiška in 40-letnico izida istoimenske slikanice.

Prvo slikanico Sapramiška so pred štiridesetimi leti pospremile ilustracije Marije Lucije Stupica, nad katerimi pa avtorica ni bila navdušena, zato je podobe, ki so oživele zgodbo, v izdaji leta 1986 ilustrirala kar sama. Današnji mladini in njeni družbi so poznane podobe Gorazda Vahna, ki je Sapramiško ilustriral leta 1998.

Ko se spektakel umakne vsebini
V odrski različici je Sapramiška prvič zaživela leta 1986, ko jo je na oder postavil Nace Simončič. Predstava je doživela izjemen uspeh, do danes je doživela rekordno število ponovitev (skoraj 1.700 jih je bilo), v Lutkovnem gledališču Ljubljana pa vidijo prav v tej predstavi dokaz, da otroke danes pritegnejo tudi bistveno manj spektakularne reči kot sodobna tehnologija, ki pa so tekstovno in izvedbeno prepričljive.

Tudi zato so se odločili, da jo trideset let pozneje znova postavijo na oder. Predstavo v režiji Naceta Simončiča in Braneta Vižintina si bo premierno mogoče ogledati 6. oktobra. Avtor likovne podobe Jaka Judnič bo lutkovnim junakom, ki jih je zasnoval v slogu svojih risanih filmov iz sredine osemdesetih let preteklega stoletja, omogočil več animacijskih možnosti.

Predstavo bodo pospremili novi glasbeni aranžmaji, ki jih je Makarovičeva pripravila s skladateljem Milkom Lazarjem. Osvežili bodo tudi zvočni posnetek predstave, na katerem bo poleg pisateljice v vlogi Sapramiške slišati tudi Ivanko Mežan kot Veverico, Ljerko Belak kot Regico, Alojza Sveteta kot Doktorja Detla in Braneta Vižintina kot Mišjega strahca.

Sapramiška dobi čisto svojo torto
Poseben dan bodo slavni miški priredili 8. oktobra, ko bo v LGL-ju Sapramišji maraton s kar štirimi ponovitvami predstave in ogledi gledališča Skriti kotički s Sapramiško. Pred gledališčem bodo na Krekovem trgu delavnice, na katerih bodo otroci lahko iz gline ustvarjali Sapramiško, iz papirja izdelovali Sapramišje strahove in barvali veliko Sapramišjo pobarvanko. Po zadnji predstavi, malo pred 19. uro, bodo ustvarjalci razrezali še Sapramišjo torto.

V tem mesecu se bo Sapramiška potepala in otroke razveseljevale tudi po knjigarnah Mladinske knjige po Sloveniji.