Prednost digitalizirane verzije je po mnenju Samota M. Strelca tudi v tem, da bo manj napak. Sicer pa so do zdaj ustvarili le skelet, na katerega bo potrebno obesiti multimedijo - kritike, fotografije, plakate. Foto:
Prednost digitalizirane verzije je po mnenju Samota M. Strelca tudi v tem, da bo manj napak. Sicer pa so do zdaj ustvarili le skelet, na katerega bo potrebno obesiti multimedijo - kritike, fotografije, plakate. Foto:

Kot je povedal direktor Slovenskega gledališkega muzeja Ivo Svetina, živimo v svetu, v katerem brez digitalizacije ne gre, kar je bil med drugim glavni razlog za odločitev, da bodo digitalizirali gledališki repertoar. Trenutno je na spletu dosegljiva digitalna verzija celotne slovenske teatrologije oziroma gledališke produkcije od leta 1867 do zadnje sezone (vse skupaj je to 140 sezon), imenovana Rep-teatris.

Po Svetinovih besedah je za uresničevanje projekta zaslužen Samo M. Strelec, ustanovitelj zavoda Novi ZATO., ki je vodstvo Slovenskega gledališkega muzeja prepričal, da lahko na ta način širši kulturni javnosti najlaže in najbolje predstavijo podatke o dogajanju v slovenskem gledališču. Digitalizirani letopis je ogrodje, kamor bo v naslednjih letih mogoče dodajati relevantno gradivo, je še povedal Svetina, ki je prepričan, da bo v nekaj letih projekt tako daleč, da bodo na enem mestu zbrani vsi pomembni podatki o dogajanju v slovenskih gledališčih.

Še približno leto v obdelavi
Po Strelčevih besedah so se ustvarjanja spletne baze podatkov s področja gledališča lotili zato, da bi skrajšali pot iskanja, s čemer bi se odprla pot interpretaciji, naslednji korak pa je po Strelčevem mnenju to, da se začne orodje uporabljati. Spletna verzija bo predvidoma nastajala še eno leto, saj baza podatkov, iz katere je nastala, še ni v celoti usklajena s stanjem v posameznih letopisih. Obenem gre za bazo, ki jo sproti dograjujejo za najrazličnejše načine digitalnega iskanja. Trenutno omogoča iskanje po predstavah, sezonah, osebah in navzkrižne poizvedbe.

Za ime Rep-teatris so se odločili, ker gre za veliko zbirko podatkov s področja gledališča, torej za teatrologijo, in po analogiji s kooperativnim online bibliografskim sistemom in servisi COBISS. Tudi za Rep-teatris bo mogoče pridobiti licenco, ki bo omogočala spreminjanje in dodajanje podatkov v bazo, je povedal urednik Slovenskega gledališkega letopisa Štefan Vevar.

L. Š.