Foto: EPA
Foto: EPA

Nastopala je tako v klasičnih kot v sodobnih dramah in ustvarila več kot devetdeset vlog. Za svoje delo v gledališču je bila nagrajena s Severjevo in Župančičevo nagrado.

Nika Juvan - Kalan se je rodila 2. novembra 1930 v Ljubljani. Po diplomi na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Univerze v Ljubljani se je leta 1952 najprej zaposlila v Prešernovem gledališču v Kranju, potem pa se je še istega leta pridružila igralskemu ansamblu MGL-ja in mu ostala zvesta do upokojitve leta 1991. Pri MGL-ju so zapisali, da je bil prav tako zvest član gledališča njen življenjski sopotnik, igralec Milan Kalan.

Na odru MGL-ja je prvič nastopila leta 1952 kot Juliette v Popotniku brez prtljage Jeana Anouilha v režiji Jožeta Tirana. Po navedbah gledališča je blestela v naslovni vlogi v Aristofanovi Lizistrati, med drugim je bila tudi Agafja Tihonova v Gogoljevi Ženitvi, Jelena Andrejevna v Stričku Vanji Antona Čehova, Betka v Dobrniku in požigalcih Maxa Frischa, Helena v Cankarjevi igri Za narodov blagor, Christine v O'Neillovi Elektri v črnini, Olympe Ferraillon v Feydeaujevi Bolhi v ušesu in Sonja v Hadžićevi Naročeni komediji.

Za vlogo Gospe Orbanove v Orkenyjevi Mačji igri je leta 1975 prejela Severjevo nagrado. Pomembna je tudi njena vloga Gospe Higginsove v Shawovem Pigmalionu, vrh njenih umetniških sposobnosti pa izpričuje vloga kraljice Gertrude v Shakespearovem Hamletu, saj je po navedbah MGL-ja ta tragični lik podala s presenetljivo novimi in svežimi igralskimi sredstvi. Za vlogi v Pigmalionu in Hamletu je leta 1984 prejela Župančičevo nagrado.

Sodelovala je tudi s Koreodramo Ljubljana v uprizoritvah De Profundis Slavka Gruma (1988) in Solzna Marija Sirakuška Damirja Zlatarja Freyja (1994). Nastopila je v več televizijskih dramah in zaigrala v filmih Tri zgodbe (1955), Veselica (1960), Naš avto (1962), Nevidni bataljon (1967) in Pomladni veter (1974).

Ustvarjala je z mnogo režiserji, v najlepšem spominu pa so ji ostala sodelovanja z Igorjem Pretnarjem, Miletom Korunom in Dušanom Mlakarjem. Zadnja njena vloga v MGL-ju je bila vloga Starke v Zajčevem Potohodcu.