Predstava Pika, rdečelaso navihanko že desetletje upodablja Janja Majzelj, je doživela že 270 ponovitev. Foto: SMG
Predstava Pika, rdečelaso navihanko že desetletje upodablja Janja Majzelj, je doživela že 270 ponovitev. Foto: SMG
Vito Taufer
Predstavo v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča je režiral Vito Taufer. Foto: MMC RTV SLO

Na začetku letošnjega leta je minilo natanko deset let, odkar je bila na odru Slovenskega mladinskega gledališča premierno uprizorjena Tauferjeva Pika, za katero je po knjižni predlogi Astrid Lindgren besedilo priredil Andrej Rozman Doukštumf. V teh dneh je predstava v skorajda nespremenjeni zasedbi – z Janjo Majzelj v vlogi Pike – doživela 270. ponovitev.

Pika je zelo povprečen otrok. S korenčkastimi lasmi, krompirju podobnim nosom, pegastim obrazom in hudo širokimi usti ima vse pogoje, da bi postala zafrustrirana in zagrenjena. Toda Pika ima to karakterno srečo, da vse slabosti spremeni v prednosti. Iz povprečne se spremeni v nenavadno deklico. Iz osamljene v neodvisno. Iz nemočne v najmočnejšo na svetu, so o predstavi zapisali v gledališču.

Predvsem pa ji je z neverjetno lahkoto uspelo ohraniti otroško pristnost in neposrednost v svetu, ki se na vse kriplje trudi, da bi otroke čim hitreje ukalupil v splošno veljavne in seveda konvencionalne vzorce obnašanja. Čar Pikine izjemnosti je preprosto v tem, da brez kakršnih koli zavor sledi svojim impulzom.

Srebrni in zlati venci na vse konce Balkana
Grand prix mednarodnega gledališkega festivala MESS - zlati lovorjev venec za najboljšo predstavo v celoti je prejela predstava Sclavi/ Emigrantska pesem češkega studia Farma v pečini v režiji Viliama Dočolomanskega, ki je bila v Ljubljani že predstavljena na festivalu Ex Ponto.

Dve posebni nagradi je žirija festivala MESS 2008 enakopravno podelila za scensko transpozicijo teksta Mirka Kovača v priredbi Radmile Vojvodić in produkciji Črnogorskega narodnega gledališča (CNP) ter Selmi Spahić za pogumno raziskovalno delo v gledališču v predstavi Buđenje proljeća (Prebujanje pomladi) Akademije scenskih umetnosti iz Sarajeva.

Kot še piše na festivalski spletni strani, je srebrni lovorjev venec v kategoriji Future za predstavo Eden na deset prejel teater Neos Kosmos iz Aten v režiji Laertisa Vasiliouja in Sylvie Liouliou. Srebrni lovorjev venec za predstavo v kategoriji MittelEurope je prejela predstava Bobni v noči v režiji Martina Kočovskega in izvedbi Narodnega gledališča Vojdan Černodrinski iz Prilepa; Kočovski je bil nagrajen tudi za režijo iste predstave. Srebrni lovorjev venec v kategoriji World Europe je žirija prisodila predstavi Resnica v prevodu režiserja Michaela Lessaca v izvedbi skupine The Colonnades Theatre Lab iz New Yorka.

Zlati lovorjev venec za igralske stvaritve so prejeli Samuel Finzi (Ivanov, Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz), Julie Dossava (P.I. Intimna prezentacija (Zemlja), Off/Elsinor) in Mirjana Karanović (Fedrina ljubezen, JDP). Zlati lovorjev venec za režijo sta si enakopravno razdelila Dimiter Gočev in Claudio Valdes Kuri.

A. K.