Glavna junaka: Starko igra Ana Urbanc, Starca pa Stane Tomazin. Foto: Željko Stevanić
Glavna junaka: Starko igra Ana Urbanc, Starca pa Stane Tomazin. Foto: Željko Stevanić
"Kad predstavlja neke vrste mesto, kjer obstojimo. Ljudje smo nenehno zaprti v prostore, v stanovanje, v svoje misli, svoje metafore. Mimo njih preprosto ne vidimo. Izpostaviti sem želela zaprtost mladega človeka, tudi v drugačno škatlo, škatlo v obliki kadi, ki se razblini, ko žena moža vrže iz nje. S tem ko izstopi, se v njem odpre neki nov svet," je v intervjuju za MMC dejala režiserka predstave Mateja Kokol. Foto: Željko Stevanić

Zgodba Starca in Starke je v režiji Kokolove zgodba mladega para, stole, ki jih pripravljata za goste, ki naj bi jih obiskali, pa so zamenjale kartonske škatle kot metafora ljudi.

Diplomska produkcija študentov AGRFT-ja (Mateja Kokol, Ana Urbanc, Stane Tomazin in Mateja Fajt) ob pomoči zunanjih sodelavcev (Karin Rožman, Petra Veber, Ivan Mijačević, Nika Švab in Gaja Kutnjak) je nastala pod mentorskim vodstvom Jožice Avbelj in Jerneja Lorencija, na odru Mestnega gledališča ljubljanskega pa je bilo premierno uprizorjena junija 2013.

Uspešna gostovanja si sledijo kot po tekočem traku
Ustvarjalci so s predstavo, ki je požela več pozornosti, kot je sicer navada za študentske predstave, najprej konec lanskega leta gostovali v St. Peterburgu, kjer so s predstavo osvojili dve nagradi. Maja so se potem odpravili na 2. Mednarodni festival alternativnega gledališča v Zacatecas v Mehiki in gostovanje nadaljevali na Mednarodnem študentskem festivalu Istropolitana project v Bratislavi na Slovaškem, ki ga že vse od leta 1977 organizira Akademija za performativne umetnosti VMŠU.

Septembra še v Venezuela
V tekmovalnem programu so ob domačih tekmovale še akademije iz Nemčije, Anglije, Švice, Mehike, Poljske, Romunije, Češke, Hrvaške, Moldavije, Madžarske, Grčije, Španije, Bolgarije in s Filipinov. Predstava slovenskih ustvarjalcev je prejela nagrado strokovne žirije za najboljši teatralni dosežek (award for outstanding theatrical achievement). Predstava bo septembra gostovala na mednarodnem festivalu v Venezueli.

Kot je po gostovanju v Rusiji dejala režiserka Mateja Kokol, ji je gostovanje odprlo vpogled v drugačno gledališče in pogled na lastno delo: "Videla sem, kako predstava deluje zunaj slovenskih meja, v drugačnem kontekstu in okolju, ki ne razume našega jezika, kar je dragocena izkušnja za ustvarjalca, saj mi omogoča uvid v nekatere elemente predstave, ki so pomembni za to, da lahko predstavo vsaj v grobem razume vsak, in ne zgolj tisti, ki razume jezik."